fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus geeft extra Urbi et Orbi en roept op tot gezamenlijk Onze Vader

Sanne Gerrits 23 maart 2020
image
Paus Franciscus zwaait uit zijn raam na het Angelusgebed op 22 maart 2020 Foto: CNS photo/Alberto Lingria, Reuters

Paus Franciscus heeft aangekondigd op vrijdag 27 maart een uitzonderlijke Urbi et Orbi-zegen uit te spreken, vanwege de pandemie. Om 18.00 zal hij voor een leeg Sint-Pietersplein de stad en de wereld zegenen.

De zegen is live via televisie, radio en internet te volgen. Het is nog niet duidelijk of de Nederlandse media deze zullen uitzenden.

Speciale zegen met aflaat

Normaal gesproken wordt het Urbi et Orbi enkel uitgesproken met Pasen, Kerstmis en wanneer een nieuwe paus is gekozen. Paus Franciscus kondigde zijn initiatief aan na zijn Angelusgebed vanuit de bibliotheek in het Apostolisch Paleis.

“We zullen luisteren naar het woord van God, bidden en het heilig Sacrament aanbidden”, zei de paus. “Als afsluiting zal ik de Urbi et Orbi-zegen geven, waaraan de mogelijkheid tot een volledige aflaat verbonden is.”

Mgr. Van den Hende zei hierover tegen rkkerk.nl: “Hier wordt duidelijk dat al ons vragen en bidden geworteld is in de overtuiging dat de Heer waarlijk is verrezen en dat zijn liefde sterker is dan dood en zonde, en dan welk virus dan ook.”

Onze Vader bidden

Naast de speciale zegen vroeg paus Franciscus alle christenen van alle denominaties samen met hem op woensdag 25 maart om 12.00 het Onze Vader te bidden. Deze dag vieren katholieken het hoogfeest van de aankondiging van de Heer, ook Maria Boodschap geheten.

Mgr. Van de Hende heeft de uitnodiging van de paus om met alle christenen verenigd te bidden al doorgegeven aan de Raad van Kerken: “Graag geef ik de uitnodiging van paus Franciscus onder meer door aan de Raad van Kerken in Nederland. Ons samen bidden blijft niet zonder vruchten”, zei hij.

PKN doet mee

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) liet bij monde van scriba Rene de Reuver al weten gehoor te geven aan de oproep van de paus. “Het past bij de oecumenische visie van de Protestantse Kerk om gezamenlijk te doen wat gezamenlijk gedaan kan worden”, aldus De Reuver. “Mooi om nu het coronavirus ook wereldwijd om zich heen grijpt, ook wereldwijd als christenheid dit gebed van Jezus te bidden. Gebed is wat ons allen verbindt.”

Paus Franciscus: “Wanneer de mensheid beeft vanwege de coronapandemie verheffen alle christenen samen hun stem naar de hemel. Ons antwoord op de viruspandemie is ons wereldwijde gebed, medeleven en tederheid. Laten we verenigd blijven.”

Pauselijke nabijheid

Tot slot vroeg de paus aandacht voor eenzamen en zorgpersoneel. Hij drukte zijn nabijheid uit aan politie en leger die de lockdown proberen te handhaven.

“Laten we onze nabijheid voelbaar maken aan de personen die het eenzaamst zijn en het het moeilijkst hebben. Onze nabijheid aan de artsen, de werkers in de gezondheidszorg, verplegers en verpleegsters, vrijwilligers…”

“Onze nabijheid aan de autoriteiten die strenge maatregelen moeten opleggen, voor ons eigen bestwil. Onze nabijheid aan de politie, de soldaten die op straat proberen steeds de orde te bewaken, om ervoor te zorgen dat de dingen die de regering vraagt om te doen voor het welzijn van allen ten uitvoer worden gebracht. Nabijheid aan allen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.