fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus haalt toezicht op financiën weg bij Staatsecretariaat

Carol Glatz - CNS 6 november 2020
image
Mgr. Nunzio Galantino is door paus Franciscus aangewezen als een van de drie leden van de nieuwe commissie die toezicht moet gaan houden op de Vaticaanse financiën. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Paus Franciscus gaat verder met de financiële hervorming van het Vaticaan. Hij wil dat die hervormingen “nog effectiever” worden en heeft daarom een nieuwe commissie opgericht om toezicht te houden op de Vaticaanse financiën.

Met die stap worden het toezicht en de controle op de Vaticaanse financiën weggehaald bij het Vaticaans Staatssecretariaat.

De paus maakte woensdag tijdens een bijeenkomst met topfunctionarissen in het Vaticaan de onmiddellijke oprichting van de nieuwe commissie bekend om “de bepalingen uiteengezet in de brief aan de Vaticaans staatssecretaris in de komende drie maanden af te ronden”.

Deadline gemist

Directe aanleiding voor de oprichting van de commissie was het feit dat het Staatssecretariaat een deadline van 1 november had gemist. Die deadline werd genoemd in een brief van de paus aan Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin.

In die brief van 25 augustus stond dat op 1 november alle activa van het Staatssecretariaat moesten worden beheerd door de APSA, de instelling die investeringen en het onroerend goed van het Vaticaan beheert. Daarnaast zou de controle en het toezicht op die activa worden overgedragen aan het Secretariaat voor de Economie.

Financieel schandaal

Bovendien wilde de paus dat het Vaticaan “zo snel mogelijk” haar investeringen zou moeten terugtrekken uit een omstreden vastgoeddeal in Londen en uit het Centurion Global Fund in Malta, dat aanzienlijke verliezen heeft geleden.

De vastgoeddeal in Londen leidde tot een financieel schandaal dat er mede verantwoordelijk voor was dat kardinaal Becciu in september moest opstappen. Becciu diende zeven jaar als ‘sostituto’, en was hiermee de derde man binnen het Vaticaanse Staatssecretariaat.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Effectiever

Hoewel de paus in zijn brief aan kardinaal Parolin zei dat hij de unieke positie van het Staatssecretariaat erkende, hem en zijn missie steunt en sommige hervormingen al zijn doorgevoerd, vindt hij de oprichting van de nieuwe commissie toch noodzakelijk om de economische hervormingen “nog effectiever” te maken.

Drie leden

De nieuwe commissie bestaat uit drie leden: aartsbisschop Edgar Pena Parra, vicesecretaris voor algemene zaken bij het Staatssecretariaat, mgr. Nunzio Galantino, president van de APSA, en pater jezuïet Juan Antonio Guerrero Alves, hoofd van het Secretariaat voor de Economie.

De commissie krijgt drie maanden de tijd om toezicht te houden op de overdracht en de controle over de activa, aldus de woordvoerder van de Heilige Stoel, Matteo Bruni.

Jaarlijkse goedkeuring vereist

De paus heeft ook geëist dat alle fondsen die door het Staatssecretariaat worden beheerd, worden opgenomen in het jaarlijkse geconsolideerde financiële rapport van het Vaticaan. Ook moeten de jaarlijkse budgetten vanaf nu officieel worden goedgekeurd, zoals dat voor andere Vaticaanse dicasteries al langer gold.

Nu het Staatssecretariaat niet langer verantwoordelijk is voor de toezicht en controle op de financiën van instellingen die deel uitmaken van of verbonden zijn aan de Heilige Stoel, kan het zijn dat de administratieve tak van het dicasterie niet langer noodzakelijk is. Dat moet nog overwogen worden.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21