fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus ‘haalt versneld bezem door Vaticaanse financiën’

KN Redactie 10 december 2020
image
Voorzitter Carmelo Barbagallo van de Vaticaanse financiële toezichthouder ASIF. Foto: CNS Photo - Remo Casilli, Reuters

Er worden momenteel in hoog tempo financiële hervormingen doorgevoerd in het Vaticaan. Dat schrijft vaticanist Iacopo Scaramuzzi deze week in zijn analyse in Katholiek Nieuwsblad.

Zo werd het Staatssecretariaat onlangs het toezicht op de financiën van alle Vaticaanse kantoren ontnomen; dat werd onder toezicht gebracht van de APSA, de instelling die investeringen en het onroerend goed van het Vaticaan beheert.

Ook is een commissie ingesteld die toestemming moet geven voor investeringen die ‘vertrouwelijke zaken’ betreffen. Dergelijke investeringen werden voorheen snel en zonder controle gedaan.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Nieuwe statuten financiële toezichthouder

Afgelopen zaterdag nog werd bekend dat de paus nieuwe statuten goedkeurde voor de financiële toezichthouder AIF, die voortaan ASIF heet. De instantie krijgt meer controlerende bevoegdheden.

De ASIF ziet erop toe dat het Vaticaan voldoet aan internationale financiële standaarden. Ook houdt ze al sinds 2013 toezicht op de IOR, de ‘Vaticaanse bank’.

Hervormingen op de rol

Verschillende hervormingen staan nog op de rol. Zo wordt een gedragscode over ethisch investeren verwacht en er wordt gesproken over een centraal Vaticaans kantoor voor personeelszaken. Dat moet orde op zaken stellen in het personeelsbeleid, dat tot nog toe veelal onderling geregeld wordt in de Romeinse curie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De zaak Becciu

Aanleiding voor de “versnelde” hervormingen vormt, schrijft Scaramuzzi, de zaak van de in ongenade gevallen kardinaal Becciu. Die moest eerder dit jaar opstappen als hoofd van de Congregatie voor de Heiligverklaringen en zijn rechten als kardinaal opgeven.

Becciu zou ontslagen zijn wegens onder meer betrokkenheid bij een omstreden investering in Londens vastgoed. Zelf ontkent hij, en drie maanden na zijn onverwachte ontslag heeft de Heilige Stoel opvallend genoeg nog altijd geen toelichting gegeven, aldus Scaramuzzi.

Lees de hele analyse van Iacopo Scaramuzzi in onze editie van deze week.