<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus herstelt goed; maakt alweer grapjes met medisch personeel

Salvatore Cernuzio 6 juli 2021
image
Media van over de hele wereld hebben zich verzameld bij het Gemelli-ziekenhuis in Rome waar paus Franciscus herstelt van een darmoperatie. Foto: CNS Photo - Guglielmo Mangiapane, Reuters

Paus Franciscus herstelt volgens verwachting van de darmoperatie die hij afgelopen zondag onderging. Sinds die dag ligt hij in het Romeinse Gemelli-ziekenhuis, dat Johannes Paulus II na zijn eigen zeven opnames ook wel ‘Vaticanum III’ noemde.

In het persbericht dat elke middag om twaalf uur wordt verzonden door Vaticaans persvoorlichter Matteo Bruni stond vandaag: “Paus Franciscus heeft vannacht goed kunnen slapen.”

Ook werd gemeld dat “hij vanochtend heeft ontbeten, een paar kranten heeft gelezen en is opgestaan uit bed om wat rond te lopen”. De routinecontroles waren ook allemaal positief.

Gevoel voor humor

Af en toe komt er wat informatie naar buiten uit het ziekenhuis, zij het terughoudend, want op verzoek van de paus wordt er niet te veel ophef gemaakt over zijn opname. Het lijkt er in ieder geval op dat de paus zijn gevoel voor humor niet heeft verloren, blijkens de grapjes die hij maakt met het personeel dat voor hem zorgt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De paus is vandaag ook uit bed gekomen en heeft even op de bank gezeten van het ‘appartementje’ dat ingericht werd voor de ziekenhuisopnamen van Johannes Paulus II. Er is zelfs een kapelletje gemaakt met een knielbankje en een kruisbeeld.

Al maandenlang last

KN vernam dezer dagen dat Franciscus al sinds januari last had van de diverticulaire stenose (gedeeltelijke blokkering) van zijn dikke darm. Een meerderheid van alle 70-plussers krijgt er mee te maken, maar zolang je geen pijn hebt of last van andere symptomen, is een operatie meestal niet nodig.

De paus had er dus al enkele maanden last van, maar dat weerhield hem er niet van om de verplichtingen in zijn agenda na te komen, waaronder de belangrijke reis naar Irak afgelopen maart. Aan het einde van die reis liet de paus wel weten dat hij erg moe was.

“We zien hem liever in het Vaticaan, niet in het ziekenhuis”
- Dame buiten het ziekenhuis

Afgelopen zondag werd er eerst een laparoscopie uitgevoerd, een minimaal-invasieve ingreep waarbij de buikholte wordt bekeken via een kijkbuisje met camera (laperoscoop). Uiteindelijk bleek het noodzakelijk de buikwand open te maken, vanwege een klein “litteken” waardoor de eerste ingreep niet goed kon worden uitgevoerd.

Desondanks zouden er geen complicaties zijn opgetreden tijdens de drie uur durende operatie van de paus, die onder volledige narcose was gebracht. Nog altijd gaat men ervan uit dat de paus zeven dagen in het ziekenhuis moet blijven waar hij geobserveerd wordt door een medisch team van tien man.

Grote rust buiten het ziekenhuis

En hoewel het buiten het ziekenhuis een komen en gaan is van ambulances, heerst er verder grote rust. Er staan geen grote groepen gelovigen te wachten, waarschijnlijk omdat er vanuit de Heilige Stoel geruststellende berichten komen over de gezondheidstoestand van de paus.

Maar iedereen die over het plein van het ziekenhuis loopt, waar een enorm standbeeld van Johannes Paulus II staat, werpt wel een blik omhoog naar de tiende verdieping, naar de vijf ramen van de kamer waar de paus ligt.

Gebed voor de paus

Ja, in de bar, de boekwinkel en de hal van het ziekenhuis hebben de mensen het natuurlijk wel over Franciscus’ aanwezigheid, maar ook hier met terughoudendheid. Men wil de wens van de paus respecteren – die zondagmiddag met een kleine entourage arriveerde in een anonieme Ford – om zijn ziekenhuisopname vertrouwelijk te houden.

Dat weerhoudt mensen er echter niet van om voor hem te bidden. Sommige patiënten hebben zich met dat doel verzameld in de ziekenhuiskapel.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Geweldig mens’

Een echtpaar laat weten: “We zijn hier omdat onze dochter wordt onderzocht en tijdens het wachten zijn we voor haar en voor de Heilige Vader gaan bidden. We wensen hem het allerbeste, want Franciscus is geweldig en al het goede dat hij heeft gedaan zal hem dubbel en dwars terugbetaald worden.”

“Hij is een geweldig mens”, beaamt ook een dame die met een verpleegster over het plein loopt. “We wensen hem een voorspoedig herstel toe. We willen hem in het Vaticaan zien, niet in het ziekenhuis. Ook al is hij hier in goede handen!”

Toegestroomde media

Ondertussen zijn de camera’s van over de hele wereld op de vijf ziekenhuisramen gericht. Zodra het nieuws over de operatie zondag naar buiten kwam, stroomde de media toe en werd er live uitgezonden tot een uur ’s nachts. Verslaggevers zijn uitgerust met tafels, campingstoelen en parasols, die hen beschermen tegen de hoge temperaturen die Rome teisteren.

Zondag weer bij angelusgebed?

“Ik herinner me nog een van de ziekenhuisopnames van Johannes Paulus II”, zegt een verslaggever op leeftijd. “Het was februari, we zaten in een camper en dronken grappa om warm te blijven.”

Naast goed nieuws over de gezondheid van de paus, wachten ze ook in spanning af of Franciscus komende zondag weer achter het raam van zijn kamer zal verschijnen voor het angelusgebed. (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.