<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus in kersttoespraak: ‘De rol van de Curie is om Gods zegen naar de wereld te brengen’

Cindy Wooden - CNS 23 december 2024
image
Paus Franciscus leest zijn kersttoespraak voor aan de Romeinse Curie en het College van Kardinalen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst op 21 december 2024. Foto: CNS - Vatican Media

De kardinalen, bisschoppen, priesters, religieuzen en leken die werken in de Romeinse Curie zijn geroepen om Gods zegen te verspreiden. Maar dat kunnen ze niet doen als ze elkaar voortdurend bekritiseren of kwaadspreken, zei paus Franciscus in zijn jaarlijkse kersttoespraak.

Nederigheid is “de weg van de zegen, de weg van God, waarop Jezus neerdaalt en onze menselijke toestand binnentreedt en ons zo zegent”, vertelde hij op 21 december aan kardinalen en Curie-functionarissen tijdens zijn traditionele ontmoeting met hen voorafgaand aan kerst.

“Met ons dagelijkse werk, vooral het meest verborgen werk, kan ieder van ons bijdragen aan het brengen van Gods zegen naar de wereld”, zei de paus. “Maar hierin moeten we consequent zijn. We kunnen geen zegen schrijven en tegelijkertijd kwaadspreken over onze broeder of zuster. Dat maakt de zegen kapot.”

Wandelstok en gehoorapparaten

Met behulp van een wandelstok en een assistent aan zijn zijde liep Franciscus door de Zaal van de Zegeningen boven het atrium van de Sint-Pietersbasiliek naar zijn stoel onder een wandtapijt van de Geboorte van Christus voor de ontmoeting.

Hij leek voor het eerst gehoorapparaten te dragen. Althans, ze waren niet zichtbaar op close-upfoto’s van zijn audiënties de dag ervoor.

Reflectie op houdingen

Terwijl vorige pausen de kerstontmoeting met de bestuurlijke toplaag van de Kerk gebruikten om terug te blikken op het afgelopen jaar, greep paus Franciscus het moment aan voor een reflectie op houdingen die de missie van de Curie bevorderen of belemmeren.

https://www.kn.nl/advent/

“Goed spreken over anderen en niet slecht over hen spreken, is iets wat ons allemaal aangaat, zelfs de paus, bisschoppen, religieuzen en leken. In dat opzicht zijn we allemaal gelijk. Waarom? Omdat het deel uitmaakt van onze menselijkheid.”

De beste manier om de verleiding om kwaad te spreken te weerstaan, is door je te richten op Gods nederigheid die zichtbaar wordt in zijn keuze om ter wereld te komen als een baby en vervolgens zijn leven te geven voor de redding van zondaars, zei de paus.

Verantwoordelijkheid nemen

En om nederig te zijn, zei hij, moet men verantwoordelijkheid nemen voor zijn of haar daden. Als voorbeeld noemde hij dat wanneer iemand bekritiseerd wordt, een nederig persoon zoekt naar wat waar is in de kritiek, probeert dit te verbeteren en niet uitvalt of excuses zoekt.

Verantwoordelijkheid nemen is “de fundamentele houding waarin de keuze om ‘nee’ te zeggen tegen individualisme en ‘ja’ tegen gemeenschap en de geest van de Kerk kan wortelen”. Het is ook de beste manier om het ego opzij te zetten “en ruimte te laten voor Gods handelen”.

Ambachtslieden

De paus benadrukte het belang van biecht, retraites en pastorale betrokkenheid, vooral voor jonge priesters.

“In de kerk, het teken en instrument van Gods zegen voor de mensheid, zijn we allemaal geroepen om ambachtslieden van zegen te worden”, zei Franciscus. “Niet alleen anderen zegenen, maar ambachtslieden van deze zegen zijn: onderwijzen en leven als ambachtslieden om te zegenen.”

‘Nazarethmomenten’

Na afloop van de ontmoeting met de Curie sprak de paus met de medewerkers, waaronder schoonmakers, timmerlieden, tuinmannen en kunstenaars. Hij vertelde hen: “Met uw dagelijkse werk, in de verborgen Nazarethmomenten van uw specifieke taken, helpt u de hele mensheid tot Christus te brengen en Zijn koninkrijk over de wereld te verspreiden.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

De paus riep gezinnen op om samen te bidden en kinderen daarin te onderwijzen. “Probeer in deze kersttijd een moment te vinden om samen rondom de kerststal te staan om God te danken voor zijn gaven, om zijn hulp te vragen voor de toekomst en om uw genegenheid voor elkaar te vernieuwen in aanwezigheid van het kindje Jezus.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.