fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus in ‘popecast’: ‘We moeten niet bang zijn om te huilen en te lachen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 14 maart 2023
image
Paus Franciscus vierde zijn tienjarig pontificaat maandag niet in het openbaar. Wel publiceerde het Vaticaan een 'popecast' waarin paus Franciscus in negen minuten op zijn pausschap reflecteert. Hij zegt hierin te dromen van een wereld waarin mensen als broeders en zusters met elkaar leven, huilen en lachen. Foto: CNS - Paul Haring

Het Vaticaan publiceerde maandag een ‘popecast’ waarin de paus zelf aan het woord komt met korte reflecties over de afgelopen tien jaar. Het waren voor hem “drukke” tijden met hoogte- en dieptepunten.

De dag van zijn jubileum vierde paus Franciscus in besloten kring. Behalve de Mis in de kapel van zijn Vaticaanse residentie, waren er geen openbare bijeenkomsten. Het enige wat het Vaticaan in het teken van het pontificaat op 13 maart naar buiten bracht, was een negen minuten durende podcast. Deze werd in het Italiaans uitgebracht op de website van Vatican News en op Spotify.

Haast

“Het lijkt gisteren”, zegt Franciscus in de podcast, verwijzend naar zijn verkiezing tot paus op 13 maart 2013. “De tijd is ‘druk’, er is veel haast. En als je vandaag wilt grijpen, is het al gisteren.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

In de ‘popecast’ vertelt paus Franciscus dat “het mooiste moment” van zijn pontificaat met ouderen op het Sint-Pietersplein in 2014 was. Er waren grootouders van over de hele wereld. “Oude mensen bezitten wijsheid en ze helpen me zo goed. Ik ben ook oud, nietwaar?”

De gruwel van oorlog

Enkele van de meest pijnlijke momenten waren voor hem daarentegen momenten die verbonden waren aan de gruwel van oorlog: zijn bezoeken aan militaire begraafplaatsen, de gebedswake voor vrede in Syrië in 2013 en andere.

“Achter de oorlogen is er de wapenindustrie, dit is duivels”, zegt paus Franciscus.

Hij heeft ook een hekel aan het feit dat in oorlogen zoals die tussen Rusland en Oekraïne veel jonge mannen, van beide kanten, nooit naar huis kunnen gaan.

https://www.kn.nl/donaties/

Dat Jorge Mario Bergoglio paus zou worden in de tijd van de ‘Derde Wereldoorlog’ had hij “niet verwacht”.

Over het antwoord op de vraag wat hij als geschenk voor zijn jubileum zou willen hebben, twijfelt de paus dan ook niet: “Vrede, we hebben vrede nodig.”

Drie woorden

Bij de dromen die de paus heeft voor de Kerk, de wereld en de mensheid horen volgens hem de drie woorden: “Broederschap, huilen, glimlachen.”

“We zijn allemaal broeders en zusters”, legt hij uit, en er moeten meer inspanningen worden geleverd om zo te leven.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“En om te leren niet bang te zijn om te huilen en te lachen”, vervolgt hij. “Als een persoon weet hoe te huilen en te lachen, staat hij of zij met beide benen op de grond en met de blik gericht op de horizon van de toekomst.”

“Als iemand is vergeten hoe hij moet huilen, is er iets mis. En als die persoon is vergeten hoe hij moet lachen, is het nog erger.”