fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus in uitgebreid interview: ‘Nooit gedacht aan aftreden’

KN Redactie 1 september 2021
image
Paus Franciscus in gesprek met de Spaanse katholieke radiozender COPE. Foto: CNS - via COPE

In een interview met de Spaanse radiozender COPE gaat paus Franciscus uitgebreid in op de speculaties rondom zijn aftreden. Ook spreekt hij over het Vaticaanse corruptieproces van kardinaal Angelo Becciu en zijn besluit over de inperking van de Tridentijnse Mis, wat onlangs tot veel commotie leidde.

De paus doet uitgebreid zijn verhaal in een negentig-minuten durend interview met radiozender COPE, die eigendom is van de Spaanse bisschoppen. Een selectie van de meest opmerkelijke uitspraken.

Over zijn aftreden: ‘Ik weet niet waar ze het vandaan hebben’

Het interview behandelt een breed scala aan actuele thema’s, waaronder de speculaties die recentelijk de ronde deden over zijn verslechterde gezondheidssituatie en zijn mogelijke aftreden. De paus vernam deze geruchten uit Argentinië, maar ook andere media berichtten hier onlangs over.

“Ik weet niet waar ze (…) vandaan hebben dat ik zou aftreden. Welke woorden hebben ze in mijn land gehoord? Daar kwam het nieuws vandaan. Er was commotie, terwijl ik hier nooit aan gedacht heb. Wanneer er sprake is van interpretaties van mijn woorden en die ietwat vervormd zijn, houd ik mij stil, omdat het proberen ze te verhelderen, erger is.”

“Ik had geen idee (over de geruchten, red), omdat ik alleen ‘s ochtends een krant lees, een Romeinse krant. Ik kijk geen televisie. Ik krijg wel een verslag van wat nieuws van de dag, maar ik ontdekte pas enkele dagen later dat er iets was geschreven over mijn aftreden. Wanneer een paus ziek is, waait er altijd een wind – of een orkaan – van een conclaaf.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Over kardinaal Becciu: ‘Ik hoop dat hij onschuldig is’

Verwijzend naar het lopende proces tegen kardinaal Angelo Becciu en andere Vaticaanse medewerkers, zegt Franciscus dat er “op het eerste gezicht sprake lijkt te zijn van corruptie”. Het proces kwam volgens de paus tot stand nadat twee medewerkers van het Vaticaan hem lieten weten op onregelmatigheden te zijn gestuit.

“Ze dienden een klacht in en vroegen mij wat te doen”, aldus de paus, die hen naar de Vaticaanse justitie doorverwees, door ook zijn handtekening onder hun klacht te plaatsen. “Dit is de weg, ik ben niet bang voor transparantie of de waarheid. Soms doet dit pijn, maar de waarheid zal ons vrijmaken”.

image
Het radiogesprek tussen de paus en journalist Carlos Herrera. Foto: CNS- via COPE

Specifiek gevraagd naar Becciu, zegt de paus dat de kardinaal een proces ondergaat volgens de Vaticaanse wetgeving. “Ik hoop met heel mijn hart dat hij onschuldig is. Daarnaast was hij een van mijn medewerkers, en heeft hij me veel geholpen. Het is een persoon waar ik een zeker respect voor heb, vandaar mijn wens dat het goed afloopt. Dit is simpelweg de veronderstelling van zijn onschuld.” (…) “Maar justitie zal uiteindelijk moeten beslissen.”

Over de inperking van de Tridentijnse Mis: ‘Pastorale daad’

Gevraagd naar het motu proprio Traditionis Custodes, waarmee de viering van de Tridentijnse Mis wordt beperkt, zegt Franciscus dat het besluit van paus Benedictus XVI om de mogelijkheid te geven de Mis te vieren met het oude Missaal (motu proprio Summorum Pontificum) “een van de mooiste menselijke en pastorale daden was” van zijn voorganger, “een man van voortreffelijke menselijkheid”.

Volgens Franciscus is de toepassing van het motu proprio van Benedictus het afgelopen jaar bestudeerd, door advies te vragen aan alle bisschoppen van de wereld. Daardoor werd duidelijk dat de pastorale daad van Benedictus “tot ideologie” is gereduceerd.

“We moesten hierop reageren met heldere normen”, aldus Franciscus, “omdat het erop leek dat het (de Tridentijnse Mis, red.) op sommige plaatsen een mode werd. Als je het decreet goed leest, zal je zien dat het simpelweg een constructieve herordening is, met pastorale zorg.”

De paus gaat verder in op thema’s als Afghanistan, seksueel misbruik door geestelijken, euthanasie, abortus, het klimaat en de vluchtelingencrisis. De integrale tekst is via deze link in het Engels te lezen.

https://www.kn.nl/donaties/

(Bronnen: COPE, Vatican News, Crux)