<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus kiest ‘synodaliteit’ als thema voor synode

Cindy Wooden - CNS 9 maart 2020
image
Bisschoppen verlaten in processie de Sint-Pietersbasiliek bij de start van de Amazonesynode in 2019. De paus kondigde een nieuwe synode af over wat dat begrip 'synodaliteit' in moet houden. Foto: CNS Photo - Paul Haring

‘Voor een synodale kerk: gemeenschap, participatie en missie’. Zo luidt het thema dat paus Franciscus meegeeft aan de volgende wereldwijde bisschoppensynode in het Vaticaan, die zal plaatsvinden in oktober 2022.

Dat maakte het Vaticaan dit weekend bekend in een kort communiqué.

Luisteren naar leden, maar geen parlement

‘Synodaliteit’, wat letterlijk ‘samen wandelen’ betekent, is een belangrijk onderwerp geworden van het pontificaat van paus Franciscus. Maar het begrip heeft ook tot de nodige discussie geleid.

In een hiërarchische Kerk is het volgens Franciscus belangrijk om serieuze en structurele fora te creëren om naar alle leden van de Kerk te luisteren. Dit betekent echter niet, zo heeft de paus recent nog beklemtoond, dat besluiten in stemming worden gebracht alsof een synode een democratisch parlement is.

Heilige Geest centraal

In 2018 publiceerde de Internationale Theologische Commissie, die de Congregatie voor de Geloofsleer adviseert, een document over het onderwerp ‘Synodaliteit in het leven en de missie van de Kerk’.

Synodaliteit – die al sinds het begin in het christendom aanwezig is, zo stelt het document – gaat niet alleen over het betrekken van mensen bij het nemen van beslissingen, maar over het betrekken van alle gedoopten bij het onderscheiden van Gods wil en het luisteren naar de Heilige Geest.

Democratisch kerkbestuur

Met betrekking tot vragen die nog steeds worden opgeworpen over de overeenkomsten en verschillen tussen synodaliteit en een democratische vorm van kerkbestuur, schreef de commissie:

“Een synodale Kerk is een Kerk van participatie en medeverantwoordelijkheid. Bij het uitoefenen van synodaliteit is zij geroepen om uitdrukking te geven aan de deelname van allen, volgens ieders roeping, aan het gezag dat door Christus is verleend aan het College van Bisschoppen onder leiding van de paus. Deelname is gebaseerd op het feit dat alle gelovigen gekwalificeerd zijn en geroepen om elkaar te dienen door de gaven die ze hebben allen ontvangen van de Heilige Geest.”

Tegelijkertijd bevestigt het document het gezag van voorgangers als “een specifiek geschenk van de Geest van Christus, het hoofd voor de opbouw van het hele lichaam, geen gedelegeerde en representatieve functie van het volk.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.