fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus kondigt jaar voor het gezin af

KN Redactie 28 december 2020
image

Er komt een speciaal jaar voor het gezin, naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de ondertekening van de ‘gezinsexhortatie’ Amoris Laetitia.

Dit maakte paus Franciscus zondag bekend in zijn angelustoespraak op het feest van de Heilige Familie. Dat feest, zei hij, “herinnert ons aan het voorbeeld van evangeliseren met het gezin en stelt ons opnieuw het ideaal voor van de echtelijke en gezinsliefde, zoals onderstreept in de apostolische exhortatie Amoris Laetitia, die komende 19 maart vijf jaar geleden werd afgekondigd”.

Het jaar loopt van 19 maart 2021 en wordt afgesloten met de viering van de tiende Wereldgezinsdag, op 26 juni 2022 in Rome.

‘Reflectie op Amoris Laetitia

Het wordt volgens de paus “een jaar van reflectie op Amoris Laetitia en zal een kans zijn om ons van meer nabij te richten op de inhoud van het document. Deze reflecties zullen beschikbaar worden gemaakt voor kerkelijke gemeenschappen en gezinnen, om hen op hun reis te vergezellen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Franciscus nodigde iedereen uit deel te nemen aan de initiatieven die georganiseerd zullen worden tijdens het jaar. “Laat ons deze reis met gezinnen over de hele wereld toevertrouwen aan de Heilige Familie van Nazareth, in het bijzonder aan Sint-Jozef, de toegewijde echtgenoot en vader.”

Tweede themajaar in korte tijd

Het ‘gezinsjaar’ is het tweede themajaar in korte tijd dat de paus afkondigt. Op 8 december begon al een speciaal aan Sint-Jozef toegewijd jaar, dat op 8 december komend jaar afloopt.

Amoris Laetitia volgde op de gezinssynodes die in 2014 en 2015 werden gehouden. Het document verscheen op 8 april 2016, maar werd op 19 maart van dat jaar ondertekend. ‘AL’ is een van de langste documenten uit de pauselijke geschiedenis en bevat reflecties op de schoonheid van het gezin en de uitdagingen voor huwelijken en gezinnen.

‘Het gezin als huiskerk’

Het dicasterie voor de Leken, Gezinnen en het Leven coördineert het themajaar. In een verklaring zei het dat de coronapandemie “de centrale rol van het gezin als huiskerk heeft benadrukt en het belang toont van gemeenschapsbanden tussen gezinnen, wat van de Kerk een authentieke ‘familie van gezinnen’ maakt”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Er staan volgens het dicasterie “geestelijke, pastorale en culturele initiatieven” op de rol om iedere katholiek te helpen “een getuige van gezinsliefde” te zijn.

De genade beleven

Er komt onder meer materiaal beschikbaar over “gezinsspiritualiteit, vorming en pastorale activiteit voor huwelijksvoorbereiding, onderwijs aan jonge mensen in affectieve rijpheid, en over de heiligheid van getrouwde stellen en gezinnen die de genade van het sacrament in hun dagelijks leven beleven”.

Ook worden symposia gepland “om de inhoud en implicatie van de apostolische exhortatie diepgaand te onderzoeken in relatie tot hoogst actuele zaken die gezinnen wereldwijd beïnvloeden”.

Bron: Catholic News Agency