De troost van de Heilige Geest is bedoeld om alle mensen te verenigen, niet om partij te kiezen voor welke ideologie dan ook. Dat zei paus Franciscus op Pinksteren.
Bij het vieren van de Mis op 23 mei bij het hoofdaltaar in de Sint-Pietersbasiliek, zei de paus dat degenen die naar de Heilige Geest luisteren “zich niet bezig houden met conservatieven en progressieven, traditionalisten en vernieuwers, rechts en links”.
Als het aanhangen van een ideologie “ons criterium wordt, dan is de Kerk de Geest vergeten”, voegde hij eraan toe.
“Zeg nee tegen ideologieën, ja tegen het geheel”Tweet dit!
- Paus Franciscus
De Heilige Geest “beweegt ons tot eenheid, tot harmonie, tot de harmonie van diversiteit. Hij laat ons onszelf zien als delen van hetzelfde lichaam, broeders en zusters van elkaar”, aldus de paus. “Laten we naar het geheel kijken! De Vijand wil dat diversiteit oppositie wordt en daarom maakt hij ze ideologieën. Zeg nee tegen ideologieën, ja tegen het geheel.”
Nu de coronabeperkingen langzaam afnemen in Rome en in heel Italië, werd de zondagsmis gevierd in de Sint-Pietersbasiliek met naar schatting 1.000 mensen, met mondmaskers op en op voldoende afstand van elkaar.
Reflecterend op het feest van Pinksteren zei de paus dat het Bijbelse gebruik van het woord ‘Parakleet’ niet alleen bedoeld is om de Heilige Geest als een ‘voorspreker’ te beschrijven, maar ook als een ‘trooster’, vooral in “moeilijke tijden zoals wij die momenteel ervaren als gevolg van de pandemie”.
Het troost die de wereld biedt, zo legde hij uit, is als een pijnstiller die slechts tijdelijke verlichting biedt, maar “de ziekte die we diep van binnen dragen niet geneest”.
“Het is meer de tijd om van genade te getuigen dan om regels en voorschriften in te prenten”Tweet dit!
- Paus Franciscus
“Alleen iemand die ervoor zorgt dat we ons geliefd voelen om wie we zijn, kan vrede in ons hart brengen. De Heilige Geest, de liefde van God, doet precies dat”, zei de paus. “Hij is de liefde van God, die ons niet in de steek laat. Want aanwezig zijn bij degenen die alleen zijn, is op zichzelf een bron van troost.”
Op hun beurt worden christenen geroepen om “de troost die hij brengt te belichamen” en anderen bij te staan, “niet met lege woorden, maar met gebed en nabijheid”, zei hij.
De Heilige Geest, zo voegde Franciscus eraan toe, vertelt de Kerk dat het een “tijd is om te troosten” en met meer vreugde het evangelie te verkondigen, in plaats van “het heidendom te bestrijden” of “het drama van de secularisatie te betreuren”.
“Het is de tijd om liefde over de wereld uit te storten, zonder echter het wereldse te omarmen”, zei de paus. “Het is meer de tijd om van genade te getuigen dan om regels en voorschriften in te prenten. Het is de tijd van de Parakleet. Het is de tijd van vrijheid van hart, in de Parakleet.”
De Heilige Geest bevestigt “het primaat van vandaag”, wat betekent “leven in het heden” en niet “verlamd worden door wrok of herinneringen aan het verleden”, noch bang zijn voor de toekomst, zei de paus.
Door het “primaat van het geheel” te bevestigen, zo vervolgde hij, “kneedt de Heilige Geest geen geïsoleerde individuen”, maar veeleer “vormt hij ons tot een Kerk in de grote verscheidenheid van onze charisma’s, tot een eenheid die nooit uniformiteit is”.
“De Kerk is menselijk, maar het is niet alleen een menselijke organisatie”Tweet dit!
- Paus Franciscus
De apostelen, legde de paus uit, waren mensen die “tegengestelde politieke ideeën, verschillende visies op de wereld” hadden, maar die, nadat ze de Geest hadden ontvangen, leerden dat ze niet de voorkeur moesten geven aan hun eigen menselijke gezichtspunten, “maar aan het ‘geheel’ dat Gods plan is.”
Ten slotte bevestigt de Heilige Geest “het primaat van genade” en roept hij alle christenen op om “God boven jezelf te stellen”, zei de paus.
Als de Kerk zich alleen bezighoudt met “onze eigen projecten, onze structuren, onze hervormingsplannen”, dan zal ze “geen vruchten afwerpen”, zei paus Franciscus.
“De Kerk is menselijk, maar het is niet alleen een menselijke organisatie, het is de tempel van de Heilige Geest”, zei hij. “Jezus bracht het vuur van de Geest naar de aarde, en de Kerk wordt hervormd door de zalving van genade om niet, de kracht van gebed, de vreugde van de missie en de ontwapenende schoonheid van de armoede. Laten we God op de eerste plaats zetten!”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.