<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus ontmoet ouders van homoseksuele kinderen: ‘God houdt van jullie’

Inés San Martín - Crux 18 september 2020
image
Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie afgelopen woensdag. Na afloop hiervan had hij een privé-ontmoeting met ouders van LHBTI-kinderen. Foto: CNS photo - Yara Nardi, Reuters

Paus Franciscus vertelde woensdag aan een groep ouders van LHBTI-kinderen dat God van hen houdt zoals ze zijn, en dat de Kerk van hen houdt omdat ze “kinderen van God” zijn.

De woorden van de paus kwamen tijdens een korte, persoonlijke ontmoeting met zo’n 40 Italiaanse moeders en vaders van LHBTI-kinderen die plaatsvond na zijn algemene audiëntie op woensdag.

Onaangekondigd

De ouders waren leden van de Italiaanse vereniging Tenda di Gionata (‘Jonathans tent’), een zendingswerk voor LHBTI-christenen en hun families. De vereniging werkt ook samen met pastoraal werkers die de LHBTI-gemeenschap dienen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De bijeenkomst werd niet aangekondigd door het Vaticaan, maar werd besproken in Avvenire, het dagblad van de Italiaanse bisschoppenconferentie.

Brieven en petities

Mara Grassi, de vicepresident van de vereniging, en haar man, Agostino Usai, gaven de paus een boekje met de titel Gelukkige ouders, dat in het Spaans vertaald was.

“Kerkregels deden me denken dat mijn zoon uitgesloten was van de liefde van God. Niemand heeft me geholpen.”
- Mara Grassi, moeder van een homoseksuele zoon

Het boek verzamelt verschillende verhalen van leden van de LHBTI-gemeenschap en de katholieke Kerk, zowel positief als negatief. Ze gaven Franciscus ook verschillende brieven en petities van homoseksuele en transgender katholieken, evenals een t-shirt met de regenboogkleuren en een citaat uit de eerste brief van Johannes: “Liefde laat geen ruimte voor vrees.”

‘Hartelijk welkom’

Avvenire citeert deelnemers die zeiden dat paus Franciscus hen op een “rustige en hartelijke manier” verwelkomde, en hen verzekerde dat “de Kerk hen niet uitsluit omdat ze veel van hen houdt”.

Grassi vertelde Franciscus dat ze een “brug naar de Kerk wilden creëren, zodat ook de Kerk haar manier van kijken naar onze kinderen kan veranderen, ze niet langer uitsluit maar ze volledig verwelkomt”. Volgens haar luisterde Franciscus aandachtig naar haar en zei toen dat de Kerk van hen houdt.

‘Als een blinde geleefd’

De moeder van vier kinderen, van wie de oudste een homoseksuele man van in de veertig is, vertelde het Italiaanse dagblad La Repubblica dat ze “zeer sterke emoties” had ervaren bij de ontmoeting met de paus. Ze zei dat ze, nadat ze ontdekt had dat haar zoon homo was, jarenlang “als een blinde” geleefd heeft, en veel leed omdat “kerkregels me deden denken dat hij uitgesloten was van de liefde van God. Niemand heeft me geholpen.”

“Veroordeel niet. Ga het gesprek aan. Toon begrip”
- Paus Franciscus tegen ouders van wie een kind uit de kast gekomen is

In 2013 gaf Franciscus uiting aan een nieuwe benadering van homoseksualiteit in de Kerk met zijn beroemde verklaring dat als iemand “homo is en de Heer zoekt en van goede wil is… Wie ben ik om te oordelen?”

‘Maak ruimte’

In 2018 zei hij dat de Kerk een manier moet vinden om ouders van homo’s en lesbiennes te helpen, zodat ze hun kinderen “bijstaan”. Hij zei ook dat hij een ouder zou adviseren om te bidden wanneer een kind uit de kast komt. “Veroordeel niet. Ga het gesprek aan. Toon begrip. Maak ruimte voor de zoon of dochter; maak ruimte zodat ze zich kunnen uiten”, zei Franciscus.

“Ik zou nooit zeggen dat stilzwijgen een oplossing is”, zei hij tegen verslaggevers. “Het negeren van een zoon of dochter met homoseksuele neigingen is hen vaderlijke en moederlijke zorg onthouden.”

(Bron: Crux)

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.