<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus op Dag van de Aarde: handel moedig om schepping te beschermen

Carol Glatz - CNS 23 april 2021
image
Rook stijgt op uit een een thermische energiecentrale in Tuzla (Bosnië-Herzegovina) op 21 april 2021. Foto: CNS Photo - Dado Ruvic, Reuters

Er is geen tijd te verspillen als het gaat om het beschermen van de schepping. Dat zei paus Franciscus in een boodschap ter gelegenheid van de Dag van de Aarde. Volgens hem heeft de mensheid een keuze: haar verantwoordelijkheid nemen of doorgaan op het pad van zelfvernietiging.

De Dag van de Aarde vond donderdag. Via een wereldwijde livestream spraken tientallen experts, activisten, opvoeders, onderzoekers, muzikanten, artiesten en influencers over manieren om ecosystemen van de wereld te herstellen. Als onderdeel van het programma werd de videoboodschap van de paus uitgezonden.

De paus riep wereldleiders op om “moedig te handelen, met gerechtigheid te werken en mensen altijd de waarheid te vertellen, zodat mensen weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen de vernietiging van de planeet. En ook hoe ze de planeet kunnen beschermen tegen de vernietiging die we vaak zelf veroorzaken”.

De wereld tot stilstand

De wereldwijde coronapandemie heeft in feite laten zien wat er gebeurt als de wereld tot stilstand komt, zelfs al is het maar voor  een paar maanden, zei hij. De paus verwees daarbij naar wetenschappelijke rapporten over hoe de geschatte CO2-uitstoot in 2020 wereldwijd met 6 procent daalde.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Echter, volgens een rapport uit 2021 van het Internationaal Energieagentschap was de uitstoot in december 2020 alweer toegenomen en lag die zelfs 2 procent hoger dan in dezelfde maand in 2019.

Iedereen telt

De paus zei dat de pandemie de impact van de mensheid op de natuur heeft aangetoond – hoe mensen schade kunnen aanrichten, maar ook hoe het milieu “ons leven op deze planeet nodig heeft”.

Het laat zien hoe iedereen telt en “leert ons ook nog meer wat we moeten doen om een planeet te creëren die vanuit milieu-oogpunt rechtvaardig, eerlijk en veilig is. De pandemie heeft aangetoond hoe alles met elkaar samenhangt en dat de mensheid de planeet moet delen.

“Wereldwijde rampen, Covid-19 en het klimaat laten allemaal zien dat we geen tijd hebben om te wachten”, aldus de paus. De klok tikt door, maar “we hebben de middelen om de uitdaging aan te gaan”, zei hij. Daarom moeten we nu handelen, voegde hij eraan toe.

‘Pad van zelfvernietiging’

“We zullen veerkrachtiger zijn als we samenwerken in plaats van het alleen te doen”, zei paus Franciscus. “De tegenspoed die we ervaren met de pandemie, en die we al opmerkten bij klimaatverandering, moet ons stimuleren en aanzetten tot innovatie, uitvindingen en het zoeken naar nieuwe wegen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Mensen hebben de keuze om “beter of slechter” uit een crisis te komen, zei hij. “Als we er niet beter uitkomen, bewandelen we een pad van zelfvernietiging.”

Klimaattop Biden

De paus stuurde op dezelfde dag ook een videoboodschap naar de online klimaattop van veertig staatshoofden en regeringsleiders. De top was georganiseerd door de Amerikaanse president Joe Biden om de noodzaak van extra inspanningen tegen het opwarmen van de aarde te bespreken en om uitdagingen en nieuwe oplossingen onder de aandacht te brengen.

In zijn boodschap prees de paus de top als een stap in de richting van zorg voor de schepping – die een geschenk is “dat we moeten genezen, beschermen en doorgeven”.

“Onze zorg is om ervoor te zorgen dat het milieu schoner, zuiverder en beschermd is, en om voor de natuur te zorgen zodat deze voor ons zorgt”, zei hij.

‘We moeten de beschadigde relaties helen’

Eerder op de dag tweette de paus: “We hebben de banden verbroken van onze relatie met de Schepper, met onze medemensen en met de rest van de schepping.”

Met de hashtag #EarthDay schreef paus Franciscus: “We moeten de beschadigde relaties helen die essentieel zijn om ons en de hele structuur van het leven te ondersteunen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.