<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus op nieuwjaarsdag: ‘Wacht niet af, neem risico om de wereld te veranderen’

Carol Glatz - CNS 2 januari 2023
image
Paus Franciscus houdt zijn kromstaf vast terwijl hij de Mis viert op het feest van Maria, Moeder van God, in de Sint-Pietersbasiliek op 1 januari 2023. Foto: CNS - Paul Haring

De beste manier om een echt ‘nieuw’ jaar in te luiden is niet langer te wachten tot de dingen vanzelf beter worden, maar in plaats daarvan zelf de hand uit te steken om anderen te helpen, aldus paus Franciscus.

“Vandaag, aan het begin van het jaar, moeten we niet lopen tobben en hopen dat de dingen zullen veranderen, maar ons afvragen: ‘Waar wil ik dit jaar heen? Wie kan ik helpen?’”. Dat zei paus Franciscus tijdens de Mis van 1 januari, het feest van Maria, Moeder van God, en Wereldvredesdag.

‘Maria geeft hoop’

In zijn homilie stond de paus stil bij hoe katholieken een nieuw jaar beginnen door stil te staan bij het moederschap van Maria, die “ons zegent en ons de tedere liefde van de vleesgeworden God brengt.”

“Als we God en zijn vrede willen verwelkomen, kunnen we niet zelfgenoegzaam blijven wachten tot de dingen beter worden”

“Maria geeft ons hoop”, zei hij, en “aan het begin van dit jaar hebben we hoop nodig, zoals de aarde regen nodig heeft.”

Benedictus

Paus Franciscus vroeg de mensen tot Maria te bidden om de overleden paus Benedictus XVI te begeleiden op zijn reis “van deze wereld naar God”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

En voor het Angelusgebed vroeg de paus dat de mensen “allen samen, met één hart en één ziel, God danken voor het geschenk van deze trouwe dienaar van het evangelie en van de Kerk”.

Oorlogsslachtoffers

In zijn homilie vroeg de paus ook om tot Maria te bidden “voor haar zonen en dochters die lijden en niet langer de kracht hebben om te bidden, en voor onze vele broeders en zusters over de hele wereld die het slachtoffer zijn van oorlog, die deze feestdagen doorbrengen in duisternis en kou, in armoede en angst, ondergedompeld in geweld en onverschilligheid”.

image
Paus Franciscus neemt offerandes in ontvangst van kinderen verkleed als de Drie Koningen. Foto: CNS - Vatican Media

God wil zijn vrede brengen in de huizen, de harten en de wereld van de mensen, zei hij. Maar om die vrede te ontvangen moeten de gelovigen “met spoed” op weg gaan om de Heer te ontmoeten, net als de herders van Bethlehem deden.

Onverschilligheid

“Als we God en zijn vrede willen verwelkomen, kunnen we niet zelfgenoegzaam blijven wachten tot de dingen beter worden,” zei de paus. “We moeten opstaan, de momenten van genade herkennen, op weg gaan en een risico nemen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Vandaag, te midden van de lethargie die onze zintuigen afstompt, de onverschilligheid die ons hart verlamt en de verleiding om tijd te verspillen aan een toetsenbord voor een computerscherm, roepen de herders ons op om op pad te gaan en ons in te zetten voor onze wereld, onze handen vuil te maken en iets goeds te doen”, zei hij.

Tijd vrijmaken

Met het begin van een nieuw jaar, zei de paus, moeten mensen tijd vrijmaken van hun drukke leven om dichter bij God te komen, “om zijn woord te horen, een gebed te zeggen, hem te aanbidden en te prijzen.”

image
Paus Franciscus kust een beeldje van het kindje Jezus aan het einde van de Mis op 1 januari. Foto: CNS - Paul Haring

Tijd besteden aan wat echt belangrijk is, betekent ook tijd besteden aan anderen, voegde hij eraan toe. Bijvoorbeeld door te luisteren naar anderen, vooral naar ouderen, en te praten “met onze kinderen, om hen te vragen hoe het werkelijk met hen gaat, en niet alleen te informeren naar hun studie of hun gezondheid.”

Taal van liefde

In zijn Angelustoespraak na de Mis zei de paus dat Maria de gelovigen eraan herinnert dat “als we echt willen dat het nieuwe jaar goed wordt, als we opnieuw hoop willen opbouwen, we de taal, de handelingen en de keuzes die door egoïsme zijn ingegeven, moeten laten varen.”

Mensen moeten in plaats daarvan “de taal van de liefde leren, die inhoudt dat we zorg dragen voor ons leven, voor onze tijd, voor onze ziel; dat we zorg dragen voor de schepping en voor het milieu waarin we leven; en meer nog, dat we zorg dragen voor onze buren, voor hen die de Heer naast ons heeft geplaatst, evenals voor onze broeders en zusters die in nood verkeren en die onze aandacht en ons mededogen vragen.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.