fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus organiseert evenement om te komen tot “globaal onderwijspact”

KN Redactie 17 september 2019
image

Paus Franciscus roept religieleiders en internationale organisaties op om een globaal onderwijspact te sluiten, waarmee de toekomst van de mensheid en de zorg voor een gemeenschappelijk huis vorm moet worden gegeven.

In dat kader organiseert het Vaticaan op 14 mei 2020 een evenement in Rome, waarbij stil zal worden gestaan over het thema ‘Het opnieuw uitvinden van de globale onderwijsalliantie’. De paus heeft vertegenwoordigers uitgenodigd van verschillende religies, Ngo’s, maar ook wetenschappers en culturele en politieke leiders. Franciscus hoopt dat zij het zogenaamde globaal onderwijspact zullen steunen.

Universele solidariteit

In een speciale boodschap zegt de paus dat de ontmoeting “onze toewijding voor en met jonge mensen opnieuw zal aanwakkeren en onze passie voor een meer open en inclusief onderwijs zal vernieuwen”. Ook hoopt Franciscus dat de bijeenkomst zal leiden tot “constructieve dialoog en meer wederzijds begrip".

Het doel van het initiatief is om "een nieuwe universele solidariteit en een meer gastvrije samenleving" te ontwikkelen, waarbij onderwijs een belangrijke factor is dat zou moeten leiden tot positieve veranderingen.

Toekomst

Samen met vooral jongeren en mensen uit het onderwijs, wil de paus het gesprek aangaan over hoe een toekomst op te bouwen waarin bijzondere aandacht is voor de zorg voor de schepping. “We moeten het onderwijs baseren op de wetenschap dat alles in de wereld op intieme wijze met elkaar verbonden is, en dat het noodzakelijk is om andere manieren te vinden om economie, politiek, groei en vooruitgang te interpreteren”, aldus de paus.