<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus over ouderen: ‘Niets van hun leven en dromen mag verloren gaan’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 26 juli 2021
image
Foto: Georg Arthur Pfluegler - unsplash.com

Ouderen zijn geen ‘afvalrestjes’ die weggeworpen worden, maar een kostbare bron die gezinnen, jongeren en gemeenschappen voedt. Dat schreef paus Franciscus ter gelegenheid van de eerste Werelddag voor Grootouders en Ouderen.

De paus is herstellende van een darmoperatie en kon zondag zelf niet de Mis vieren in de Sint-Pietersbasiliek, zoals eerder het plan was. De homilie die hij had geschreven, werd door aartsbisschop Rino Fisichella voorgelezen tijdens de Mis.

Aandacht schenken

“Laten we ons afvragen: ‘Heb ik mijn grootouders, mijn bejaarde familieleden, de oudere mensen in mijn buurt bezocht? Heb ik naar hen geluisterd? Heb ik tijd met hen doorgebracht?'”, schreef de paus in zijn preek. “Mogen we er nooit spijt van hebben dat we onvoldoende aandacht hebben besteed aan degenen die van ons hielden en ons het leven schonken.”

Ouderen moeten we beschermen, zodat niets van hun leven en dromen verloren gaat, vervolgde de brief. “Grootouders en bejaarden zijn geen overblijfselen van het leven, restjes die weggegooid moeten worden. Ze zijn een kostbare voedingsbron.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vroeger waren zij er voor ons, nu moeten wij er voor hen zijn, stelt de paus. Hij benadrukte hierbij opnieuw hoe belangrijk het is om met ouderen in contact te zijn.

‘Ieder voor zich is dodelijk’

“Ik maak me zorgen als ik een samenleving zie vol mensen die constant in beweging zijn, te veel in beslag genomen door hun eigen zaken om tijd te hebben voor een blik, een groet of een knuffel”, aldus de paus.

Jong en oud moeten samen tijd doorbrengen, praten en hun herinneringen, hoop en dromen delen, schreef hij.

Het gegeven van “ieder voor zich” is “dodelijk”, schreef hij. Het Evangelie vraagt mensen om te delen “wat we zijn en wat we bezitten” om ware en blijvende vervulling te vinden”.

Ouderen verlangen naar nabijheid

“Onze grootouders, die ons eigen leven voedden, hongeren nu naar onze aandacht en onze liefde; ze verlangen naar onze nabijheid. Laten we onze ogen opheffen en ze zien, zoals Jezus ons ziet”, schreef de paus.

Tijdens de voorbede werd gebeden voor alle overledenen, met name ouderen, die stierven tijdens de coronapandemie. Ook werd er gebeden voor de gelovigen om te leren de ouderen te koesteren en te dienen.

Nederlandse bloemen

Aan het einde van de Mis werden er manden met felgele, rode en oranje bloemen gezegend. Jongeren deelden vervolgens deze bloemen uit aan de ouderen die de Mis bijwoonden. De bloemen, die onder andere uit Nederland komen, zijn geschonken door de Felini Foundation. Deze netwerkorganisatie, waar ook bekende Nederlanders bij zijn aangesloten, zet zich in voor beter contact tussen de generaties.

Bronnen: Catholic News Service en arsacal.nl

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.