Paus Franciscus heeft een nieuwe commissie opgericht, die de mogelijkheid tot een vrouwelijk diaconaat gaat onderzoeken. Deze groep geldt als opvolger van een eerdere studiegroep die de geschiedenis van vrouwelijke diakens in het Nieuwe Testament en de eerste christengemeenschappen onderzocht. Die bereikte geen volledige overeenstemming.
Voorzitter van de nieuwe groep zal kardinaal Giuseppe Petrocchi van Aquila zijn. Priester Denis Dupont-Faville van de Congregatie voor de Geloofsleer wordt secretaris, zo werd 8 april bekend gemaakt door het Vaticaan.
De overige tien leden van de commissie zijn vijf vrouwen en vijf mannen met een behoorlijke theologische achtergrond: Catherine Brown Tkacz, een Amerikaanse professor aan de Oekraïense Katholieke Universiteit, die zich richt op vrouwen in de Bijbel en christelijke traditie; Caroline Farey, Britse theologe en catechistenopleider; Barbara Hallensleben, professor in de theologie aan de Universiteit van Fribourg, Zwitserland en voormalig lid van de Internationale Theologische Commissie; Rosalba Manes, een toegewijde maagd en Bijbelexpert die onderwijst aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit in Rome en Anne-Marie Pelletier, een Franse bijbelexpert die in 2017 voor de paus een kruisweg schreef.
De nieuw benoemden tot de commissie omvatten twee diakens en drie priesters: diaken Dominic Cerrato, hoofd van het diakenopleidingsinstituut in Joliet, Illinois (VS); diaken James Keating, hoofd theologische vorming bij het instituut voor priesterlijke vorming op de Creighton Universiteit van Omaha, Nebraska (VS); de Spaanse priester Santiago del Cura Elena, expert op het gebied van priesterlijke wijding; pater Manfred Hauke, Duitse professor aan de theologische faculteit in Lugano, Zwitserland en auteur van een boek over mannelijke priesterwijding en tot slot mgr. Angelo Lameri, professor liturgie en sacramenten bij de Pauselijke Universiteit van Lateranen in Rome.
De eerste commissie werd opgericht na een oproep van de Internationale Unie van vrouwelijke religieuzen. Na de Amazonesynode vroegen verschillende deelnemers om een uitwisseling met leden van deze studiegroep. De nieuwbenoemde leden zijn echter geen van allen leden van de eerste commissie.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.