<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus roemt holocaustoverlevende om werk dat ‘vertelt van belang van vechten voor een ideaal’

Luuk van den Einden 4 mei 2023
image
Paus Franciscus en dichteres Edith Bruck begroeten elkaar bij hun ontmoeting in 2022. Gisteren feliciteerde de paus haar publiekelijk met haar 92ste verjaardag en sprak hij over de waarde van haar getuigenissen. Foto: CNS - Vatican Media

De dichteres en holocaustoverlevende Edith Bruck “leert jongeren dat ze zich niet moeten laten stoppen door vervolging”, aldus paus Franciscus. Bij de 92ste verjaardag van Bruck stond hij stil bij het belang van haar getuigenissen.

Halverwege een catechese over zijn recentelijke bezoek aan Hongarije legde paus Franciscus gisteren zijn aantekeningen opzij om stil te staan bij de verjaardag van Edith Bruck, een holocaustoverlevende en goede vriendin van hem.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Hier een Rome woont een voortreffelijke Hongaarse dichteres”, sprak de paus. “Ze heeft veel beproevingen doorstaan. Met haar werk vertelt ze jongeren over het belang van vechten voor een ideaal, over je niet laten tegenhouden door vervolging of ontmoediging.” Vervolgens feliciteerde hij Bruck met haar 92ste verjaardag en zette hij zijn catechese voort.

Dichteres en schrijfster

De Joodse, in Hongarije geboren Bruck werd in 1944 op dertienjarige leeftijd naar concentratiekamp Auschwitz gestuurd, samen met haar ouders, twee broers en een zus. Het gezin werd in amper een jaar tijd naar drie andere kampen gestuurd; alleen Bruck, haar zus en een broer overleefden dat.

Na de oorlog werd Bruck dichteres en schrijfster. In 1954 verhuisde ze naar Rome, waar ze als regisseur en scenarist bekend werd. De Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging zijn belangrijke thema’s in haar werken.

Goed bevriend

Paus Franciscus en Edith Bruck zijn goed bevriend met elkaar. Volgens Vatican News wilde de paus haar ontmoeten nadat hij in 2021 een interview met haar in L’Osservatore Romano, het dagblad van Vaticaanstad, had gelezen.

Bij zijn bezoek aan haar appartement in Rome bedankte paus Franciscus haar voor “haar getuigenis en om eer te bewijzen aan een volk dat gemarteld werd door de waanzin van nazistisch populisme”. Daarop ontstond een vriendschap die de twee met brieven, telefoongesprekken en geschenken onderhouden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Begin 2022 bezocht Bruck de paus in zijn Vaticaanse vertrekken. Op basis daarvan schreef ze een boek getiteld Sono Francesco (‘Ik ben Franciscus’), waarvoor de paus een voorwoord schreef. Over die tweede ontmoeting meldde de Vaticaanse persdienst destijds dat de twee hadden gesproken over “de onschatbare waarde van het doorgeven van herinneringen aan volgende generaties, in het bijzonder de pijnlijkste aspecten daarvan, om te voorkomen dat fouten herhaald worden”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.