<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus roept op tot vrede en solidariteit tijdens Maria Tenhemelopneming: ‘Oorlog is nederlaag’

KN Redactie 16 augustus 2024
image
Paus Franciscus zwaait naar bezoekers en pelgrims die op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan zijn verzameld voor het bidden van het Angelusgebed op 15 augustus 2024, het feest van Maria Tenhemelopneming. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus riep tijdens het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming op tot wereldwijde vrede en solidariteit. Hij benadrukte Maria’s rol als voorbeeld voor christenen en bad voor mensen die lijden onder geweld en oorlog, en de slachtoffers van bosbranden in Griekenland.

Tijdens zijn Angelusgebed op het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming herinnerde de paus de gelovigen eraan dat Maria altijd “voor ons uitgaat op de reis”. Hij benadrukte dat Maria geen “roerloos wassen beeld” is, maar een toegewijde leerlinge die het goede nieuws met iedereen wil delen en hen helpt en troost, schrijft nieuwssite CNA.

In zijn overweging verwees de paus naar het eerste hoofdstuk van het Evangelie van Lucas, waarin de ontmoeting tussen Maria en haar nicht Elisabeth wordt beschreven. Hij herinnerde de pelgrims op het Sint-Pietersplein eraan dat Maria een “vrouw is die Jezus volgt als een apostel van het koninkrijk”.

Ontmoeting met God

Franciscus benadrukte dat Maria een voorbeeld is voor alle christenen die, net als zij, de vreugde van Jezus Christus willen verkondigen aan de mensen om hen heen.

Daarnaast onderstreepte de paus dat het leven van iedere mens op aarde een voortdurende reis is naar de uiteindelijke ontmoeting met God. Deze reis, zo zei hij, wordt niet alleen afgelegd; Maria vergezelt ons, zoals zij haar aardse pelgrimstocht beëindigde met haar Tenhemelopneming, waarna zij samen met haar Zoon “voor altijd geniet van de vreugde van het eeuwige leven”.

‘Koningin van de vrede’

Na het Angelus bad paus Franciscus voor mensen wereldwijd die te maken hebben met geweld. “Aan Maria, koningin van de vrede, die wij vandaag in de glorie van het paradijs aanschouwen, wil ik nogmaals de angsten en het verdriet toevertrouwen van de mensen in zoveel delen van de wereld die lijden onder sociale spanningen en oorlogen. Ik denk met name aan het gekwelde Oekraïne, het Midden-Oosten, Palestina, Israël, Soedan en Myanmar.”

image
Een groep pelgrims achter een spandoek met de tekst 'De Onbevlekte zal overwinnen', een citaat van Sint Maximiliaan Kolbe, in het Italiaans op het Sint-Pietersplein. Ze waren aanwezig bij het Angelusgebed tijdens het feest van Maria Tenhemelopneming. Foto: CNS - Vatican Media

Hij voegde eraan toe: “Moge onze hemelse moeder voor ons allen troost en een toekomst van sereniteit en eendracht bewerkstelligen.”

De paus herhaalde ook zijn oproep aan wereldleiders om door middel van onderhandelingen vrede te sluiten en onmiddellijk een einde te maken aan de conflicten die zoveel verwoesting en ontberingen veroorzaken in kwetsbare gemeenschappen.

Diplomatiek overleg over vrede

Tijdens het Angelusgebed bracht het Vaticaanse persbureau een verklaring uit waarin stond dat kardinaal Matteo Zuppi van Bologna, de pauselijke gezant voor vrede in Oekraïne, op 14 augustus een telefoongesprek heeft gehad met Li Hui, de vertegenwoordiger van de Chinese regering voor Euraziatische zaken, meldt OSV News.

De twee ontmoetten elkaar al eerder in september vorig jaar in Beijing om te bespreken hoe China kan bijdragen aan vrede tussen Rusland en Oekraïne.

Verklaring Vaticaan

“Tijdens het telefoongesprek werd grote bezorgdheid geuit over de situatie en de noodzaak om de dialoog tussen de partijen te bevorderen, met passende internationale garanties voor een rechtvaardige en duurzame vrede”, aldus de verklaring van het Vaticaan. Het telefoongesprek vond plaats terwijl Oekraïne meldde dat zijn troepen doorgaan met de inval in Rusland, die op 6 augustus begon.

https://www.kn.nl/vaticaan/

“Er zijn hier en daar tekenen van vrede, solidariteit en bereidheid tot dialoog”, schreef kardinaal Zuppi op 15 augustus in Avvenire, de krant van de Italiaanse bisschoppenconferentie. Hij verwees naar de inspanningen om kinderen in Oekraïne te helpen, de Hamasgijzelaars in Gaza te bevrijden en de recente uitwisseling van gevangenen tussen de Verenigde Staten en Rusland.

‘Oorlog is nederlaag’

Paus Franciscus sprak ook zijn bezorgdheid uit over de “zeer ernstige humanitaire situatie in Gaza” en riep op tot “een staakt-het-vuren op alle fronten, de vrijlating van gijzelaars en hulp aan de uitgeputte bevolking”. Hij spoorde alle betrokkenen aan om ervoor te zorgen dat het conflict niet escaleert: “Laten we niet vergeten: oorlog is nederlaag.”

https://www.kn.nl/donaties/

Tot slot betuigde de paus tijdens het feest van Maria Tenhemelopneming ook zijn medeleven met de slachtoffers van de bosbranden in Griekenland. Hij bad voor solidariteit onder de getroffen gemeenschappen om elkaar te steunen in deze moeilijke tijd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.