Nu de wereldvrede ernstig wordt bedreigd, heeft paus Franciscus alle landen opgeroepen om rond de Olympische Spelen een tijdelijke wapenstilstand af te spreken. Hij hoopt dat de Spelen “vriendschap zullen kweken waar haat heerst”.
Moge God helpen “het geweten van de machthebbers te verlichten voor de zware verantwoordelijkheden die op hen rusten, moge hij de vredestichters succes schenken in hun inspanningen”, schrijft de paus in een boodschap aan aartsbisschop Laurent Ulrich van Parijs, gaststad van de Spelen.
Het Vaticaan publiceerde de brief op 19 juli, zeven dagen voor de opening van de Zomerspelen. Op die dag begint traditioneel ook de Olympische wapenstilstand, die tot een week na het einde van de Spelen duurt.
De oorspronkelijke traditie van de Olympische wapenstilstand, die zijn oorsprong vindt in Griekenland in de achtste eeuw voor Christus, vroeg dat alle oorlogen en conflicten werden opgeschort tijdens de Spelen en zeven dagen ervoor en erna, zodat deelnemers veilig van en naar de locatie van het sportevenement konden reizen.
Het Internationaal Olympisch Comité heeft deze traditie in 1992 nieuw leven ingeblazen en werkt samen met de Verenigde Naties om vóór elke Spelen een symbolische VN-resolutie aan te nemen die de VN-lidstaten uitnodigt om een wapenstilstand in acht te nemen om de Olympische geest van vrede aan te moedigen.
In zijn brief zegt de paus dat de Olympische Spelen “een uitzonderlijke ontmoetingsplaats kunnen zijn tussen volkeren, zelfs de meest vijandige. De vijf onderling verbonden ringen vertegenwoordigen de geest van broederschap die het olympisch evenement en de sportcompetitie in het algemeen zou moeten kenmerken”.
“Ik hoop daarom dat de Olympische Spelen in Parijs een niet te missen kans zullen zijn voor iedereen om elkaar te ontdekken en te waarderen, vooroordelen af te breken, achting te kweken waar minachting en wantrouwen heerst, en vriendschap waar haat heerst. De Olympische Spelen gaan van nature over vrede, niet over oorlog”, schrijft hij.
“In deze onrustige tijden, waarin de wereldvrede ernstig wordt bedreigd, is het mijn vurige wens dat iedereen deze wapenstilstand ter harte neemt, in de hoop conflicten op te lossen en de harmonie te herstellen”, aldus de paus.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.