<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus stuurt medicijnen naar aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië

Carol Glatz - CNS 29 maart 2023
image
Caritasmedewerkers leveren matrassen na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië. Paus Franciscus stuurt tienduizend medicijnen naar Turkije voor slachtoffers van de aardbeving. Foto: OSV News - Caritas Libanon

In een laatste steunronde van paus Franciscus voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië worden zo’n tienduizend medicijnen naar het rampgebied gestuurd. De eerste zending is gisteren al geleverd. Vandaag is de tweede levering onderweg.

Kardinaal Konrad Krajewski, de pauselijke aalmoezenier, coördineert samen met de Turkse ambassade bij de Heilige Stoel alle steunactiviteiten van de paus, laat het Dicasterie voor Diensten aan Liefdadigheid weten in een communiqué van 28 maart.

In totaal worden er tienduizend medicijnen per vliegtuig naar Turkije gebracht. De Turkse ambassade bij de Heilige Stoel heeft richtlijnen en instructies gegeven voor de meest noodzakelijke medicijnen die zijn gekocht. Om wat voor geneesmiddelen het precies gaat, is niet bekend.

Eerdere hulp

Bij de aardbevingen van 6 februari met een kracht van 7,8 en 7,5 op de schaal van Richter kwamen minstens vijftigduizend mensen om en werden meer dan tweehonderdduizend gebouwen ernstig beschadigd of met de grond gelijkgemaakt. Bijna twee miljoen mensen sloegen op de vlucht.

image
Tijdens een ontmoeting met de Turkse ambassadeur bij de Heilige Stoel op 16 februari 2023 schreef paus Franciscus een bericht aan de slachtoffers van de aardbeving. Foto: CNS - Vatican Media

Onmiddellijk na de aardbeving schoot het Dicasterie voor Diensten aan Liefdadigheid te hulp. Het dicasterie stuurde ingeblikt voedsel, luiers en andere noodhulpmiddelen.

Half februari stuurde het Vaticaan ook ongeveer tienduizend thermoshirts om te verdelen tussen Turkije en Syrië. Eind februari zijn er al drie pallets met medicijnen verscheept.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.