<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus tegen Vaticaanse diplomaten: ‘Het spook van de oorlog is over Europa en de wereld neergedaald’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 9 september 2022
image
Donderdag ontving paus Franciscus bijna honderd pauselijke vertegenwoordigers van overal ter wereld. Hij sprak met hen over de turbulente tijden, het gevaar van een Derde Wereldoorlog en de rol van de Kerk hierin. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus had donderdag een ontmoeting met zijn wereldwijde vertegenwoordigers. Hij deelde zijn bezorgdheid over nucleaire oorlogsrisico’s met hen. Ook dankte de paus hen voor het brengen van zijn nabijheid “bij volkeren en Kerken”.

“Helaas worden Europa en de hele wereld opgeschrikt door een bijzonder ernstige oorlog, vanwege de schending van het internationaal recht, de risico’s van nucleaire escalatie en de ernstige economische en sociale gevolgen”, zei de paus tegen bijna honderd apostolische nuntii en permanente waarnemers van de Heilige Stoel.

De ontmoeting met de paus in het Vaticaan was een onderdeel van een driejaarlijkse bijeenkomst van alle vertegenwoordigers van de paus in landen over de hele wereld. De groep die van 7 tot 10 september samenkomt, omvat 91 apostolische nuntii en zes permanente waarnemers. Vijf pauselijke vertegenwoordigers zijn om verschillende redenen afwezig.

Referentiepunten

Paus Franciscus sprak over de rol van de Kerk in een wereld die door oorlog en andere mondiale problemen wordt geteisterd. Hij zei dat zijn vertegenwoordigers “referentiepunten waren geweest op momenten van de grootste desoriëntatie en turbulentie”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De storm van de Covid-19-pandemie legde verschillende beperkingen op aan ons dagelijks leven en pastorale activiteiten”, zei hij. “Nu lijkt het erop dat het ergste achter ons ligt, en godzijdank kunnen we elkaar ontmoeten.”

Maar, voegde paus Franciscus eraan toe, het spook van de oorlog is over Europa en de wereld neergedaald. “Een Derde Wereldoorlog” houdt de wereld in de greep, vervolgde hij, die “in stukjes wordt uitgevochten”. En in al die landen die betrokken zijn bij verschillende conflicten zijn de pauselijke vertegenwoordigers aanwezig. Hij bedankte hen voor het brengen van zijn nabijheid tot mensen die lijden.

Derde Wereldoorlog

Paus Franciscus spreekt vaker over de Derde Wereldoorlog. Zo schreef hij in april een inleiding bij een Italiaans boek dat de wereld op weg was naar de Derde Wereldoorlog alsof dat onvermijdelijk is, maar dat oorlog niet onvermijdelijk is.

“Als we ons laten verslinden door dit monster, dat wordt vertegenwoordigd door oorlog, als we dit monster toestaan zijn kop op te steken en onze acties te leiden, verliest iedereen, vernietigen we Gods schepselen, plegen we heiligschennis en bereiden we een toekomst van dood voor onze kinderen en kleinkinderen voor”, schreef hij.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.