fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus uit felle kritiek op ‘impotentie’ VN in Oekraïnecrisis

Peter Doorakkers 6 april 2022
image
Paus Franciscus toont de Oekraïense vlag die hij uit de stad Boetsja ontving. Foto: CNS - Vatican Media

De oorlog in Oekraïne legt de “impotentie van VN-organisaties” bloot. Dat zei paus Franciscus vandaag, terwijl hij opnieuw opriep tot een einde aan de oorlog: “Laten we stoppen dood en verderf te zaaien.”

De paus toonde een blauw-gele Oekraïense vlag die hij ontvangen zei te hebben uit de “gemartelde stad” Boetsja.

Onschuldig bloed

Het nieuws over de wreedheden daar getuigt van “nieuwe gruweldaden”, “steeds verschrikkelijkere wreedheden die zelfs tegen ongewapende burgers, vrouwen en kinderen worden begaan”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Zij zijn slachtoffers wier onschuldig bloed ten hemel schreit en smeekt om een einde aan deze oorlog. Laten we de wapens tot zwijgen brengen, laten we stoppen dood en verderf te zaaien.”

“Deze kinderen werden gedwongen te vluchten. Laten wij hen niet vergeten, en laten wij het Oekraïense volk niet vergeten”
- Paus Franciscus

In zijn toespraak verwees hij naar Malta, dat hij afgelopen weekend bezocht. Hij stelde het eilandstaatje ten voorbeeld: dat is weliswaar klein, maar kent een rijke geschiedenis. Het kan de internationale gemeenschap helpen tot een logica te komen die niet gedomineerd wordt door macht.

“Tegenwoordig”, zei de paus, “horen we vaak over ‘geopolitiek’. Maar helaas is de dominante logica de strategieën van de machtigste landen om hun eigen belangen te bevestigen, om hun economische, ideologische en militaire invloedssfeer uit te breiden. Dit zien we in de oorlog.”

Impotentie Verenigde Naties

Na de Tweede Wereldoorlog werd met onder meer de oprichting van de Verenigde Naties geprobeerd een “tijdperk van vrede” te beginnen, “maar helaas leren wij niet”.

“Helaas ging het oude verhaal van competitie tussen de grotere mogendheden door. En in de huidige oorlog in Oekraïne zijn we getuigen van de impotentie van organisaties van de Verenigde Naties.”

Paus Franciscus toonde tijdens de audiëntie een Oekraïense vlag en nodigde Oekraïense kinderen uit met hem te bidden (klik op de pijltjes voor meer beeld). | Foto's: CNS - Vatican Media

Nadat hij de vlag uit Boetsja toonde, nodigde de paus een groep Oekraïense kinderen die op het podium zaten, uit om bij hem te komen. Vervolgens ging hij voor in gebed voor en met de kinderen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Deze kinderen werden gedwongen te vluchten en aan te komen in een vreemd land. Dit is een van de vruchten van oorlog. Laten wij hen niet vergeten, en laten wij het Oekraïense volk niet vergeten.”

‘Waar is de veiligheid?’

Franciscus’ kritiek op de VN komt een dag na de toespraak van de Oekraïense president Zelensky tot de VN-Veiligheidsraad. Verwijzend naar Boetsja vroeg hij: “Waar is de veiligheid die de Veiligheidsraad zou moeten garanderen?”

Rusland is een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad. Als zodanig beschikt Moskou over een vetorecht waarmee het besluiten van de raad tegen kan houden. Zelensky riep de VN op Rusland het vetorecht te ontnemen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens de VN zijn sinds de Russische inval meer dan 4,2 miljoen Oekraïeners en ruim 200.000 niet-Oekraïeners die in het land leefden, naar het buitenland gevlucht. Ongeveer 2,5 miljoen van hen worden opgevangen in het naburige Polen.

Oproep Nederlandse bisschoppen

De Nederlandse bisschoppen riepen Nederlandse katholieken op om Oekraïense vluchtelingen gastvrijheid te betuigen. Verschillende kloosters openden inmiddels al de deuren voor de opvang van vluchtelingen.