<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus vervangt Becciu door vertrouweling

Elise Ann Allen - Crux 16 oktober 2020
image
Paus Franciscus met mgr. Marcello Semeraro. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Mgr. Marcello Semeraro wordt het nieuwe hoofd van de Congregatie voor de Heiligverklaringen. Hij volgt kardinaal Angelo Becciu op, die werd ontslagen vanwege financiële schandalen.

Becciu legde op 24 september zijn rol als prefect neer, evenals zijn rechten als kardinaal. Hij deed dat op verzoek van de paus. “Paus Franciscus zei me niet langer te kunnen vertrouwen”, zei Becciu desgevraagd. “Hij had een rapport van de magistraten ontvangen waarin ik werd beschuldigd van verduistering.”

Sindsdien wordt Becciu in Italiaanse media van meer schandalen beschuldigd, waaronder beïnvloeding van het proces van de Australische kardinaal Pell.

Snelle benoeming

Donderdag maakte het Vaticaan bekend dat er een opvolger voor Becciu is gevonden als prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen. Dat is voor Vaticaanse begrippen relatief snel.

Marcello Semeraro is de bisschop van het Italiaanse Albano. Sinds april 2013 is hij ook secretaris van de Raad van Kardinalen en daarmee een sleutelfiguur in Franciscus’ hervormingsplannen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De snelle benoeming van Semeraro te midden van de financiële schandalen, toont aan hoeveel vertrouwen Franciscus in hem heeft.

Geen kardinaal

De laatste keer dat de paus iemand zonder kardinaalstitel benoemde tot hoofd van een congregatie, was in 2017. Toen benoemde hij aartsbisschop Luis Ladaria Ferrer tot prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. Ladaria werd overigens in 2018 kardinaal gecreëerd.

Franciscus staat er echter om bekend met aloude tradities te breken en hij beloont dit soort benoemingen niet altijd met een hogere kerkelijke titel. Zo werd pater jezuïet Juan Antonio Guerrero in november 2019 benoemd tot prefect van het Secretariaat voor de Economie, maar is hij nog altijd geen bisschop.

Nieuw lid Raad van Kardinalen

Naast de benoeming van Semeraro, maakte het Vaticaan donderdag ook twee nieuwe benoemingen bekend in de Raad van Kardinalen.

De Congolese kardinaal Fridolin Ambongo Besungu, aartsbisschop van Kinshasa, gaat deel uitmaken van de Raad. Bisschop Marco Mellino, nu nog adjunct-secretaris van de Raad, volgt Semeraro op als secretaris.

Dinsdag hield de Raad van Kardinalen nog een virtuele vergadering waarbij werd gesproken over een nieuwe structuur voor de Romeinse curie en de implementatie daarvan.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.