“Geen enkele christen is vrijgesteld van hulp aan armen”, zegt paus Franciscus in zijn boodschap voor de zesde Werelddag van de Armen die het Vaticaan dinsdag publiceerde. “Iedereen moet de mouwen opstropen om het geloof in praktijk te brengen.”
Door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne dreigt de armoede alleen maar toe te nemen, stelt de paus. Hij moedigt gelovigen aan voor de gedupeerden te zorgen, zodat niemand tekort komt. Hij waarschuwt hierbij voor laksheid.
“Het ergste dat een christelijke gemeenschap kan overkomen, is om “verblind te worden door het idool van rijkdom, dat ons uiteindelijk vastketent aan een kortstondige en failliete levensvisie.”
De boodschap is gepubliceerd op 13 juni. Dit is de feestdag van de Heilige Antonius van Padua, die patroonheilige van de armen is. Dit jaar wordt de Werelddag van de Armen op 13 november gevierd met als thema: ‘Om uwentwil is Christus arm geworden.’ (2 Kor. 8,9)
“Wat een grote armoede wordt veroorzaakt door de zinloosheid van oorlog”
- Paus Franciscus
Paus Franciscus stelt vast dat vele regionale oorlogen de wereld teisteren.
“Wat een grote armoede wordt veroorzaakt door de zinloosheid van oorlog”, zei hij.
De oorlog in Oekraïne is extra complex, zegt de paus, door de directe tussenkomst van een ‘supermacht’. Zonder dat hij Rusland noemt, zegt hij dat die ‘supermacht’ gericht is op het opleggen van haar eigen wil. Dit is, zo oordeelt de paus, iets wat in strijd is met het principe van zelfbeschikking van volkeren.
“Geweld treft degenen die weerloos en kwetsbaar zijn”, schrijft hij.
De boodschap van de paus concentreert zich op de christelijke verantwoordelijkheid om adequaat en met vreugde te reageren op de behoeften van de armen.
“Niemand mag zeggen dat ze niet dicht bij de armen kunnen staan omdat hun eigen levensstijl meer aandacht vraagt voor andere dingen. Dit is een excuus dat vaak wordt gehoord in academische, zakelijke of professionele en zelfs kerkelijke kringen. Niemand van ons kan denken dat we zijn vrijgesteld van zorg voor de armen en voor sociale rechtvaardigheid”, voegt hij eraan toe.
In zijn boodschap maakt de paus onderscheid tussen vernederende armoede, waarin mensen in ellende leven, en christelijke armoede die mensen bevrijdt en vrede brengt. Dat laatste bereiken wij door we “Christus’ pad van armoede volgen, ons leven uit liefde delen en het brood van ons dagelijks bestaan breken met onze broeders en zusters”.
De christelijke benadering van de armen is niet een soort betuttelend activisme, maar het gaat om een “oprechte en genereuze zorg die ons ertoe brengt een arme te benaderen als een broer of zus”, zegt de paus.
“Dit is de manier om gelijkheid te creëren, de armen te bevrijden van hun ellende en de rijken van hun ijdelheid, en beiden van wanhoop.”