<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus: ‘Vraag je af: wat kan ik voor de Kerk doen?’

Peter Doorakkers 29 juni 2022
image
Een nieuwe aartsbisschop met het pallium dat hij van de paus heeft gekregen. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus heeft naar traditioneel gebruik vandaag de zogeheten pallia gezegend, liturgische kledingstukken van aartsbisschoppen die een kerkprovincie leiden. Die zegening vind jaarlijks plaats op 29 juni, het hoogfeest van de apostelen Petrus en Paulus.

Ieder pallium is bestemd voor de in het afgelopen jaar nieuw benoemde aartsbisschoppen; velen van hen waren in de Sint-Pieter aanwezig om het van de paus in ontvangst te  nemen. Het pallium symboliseert de eenheid van de bisschop in kwestie met de paus.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De paus hield de nieuwe bisschoppen voor dat zij “geroepen zijn om ‘snel op te staan’” om over de aan hun toevertrouwde gelovigen te waken. Ook moeten zij “de goede strijd strijden, nooit alleen, maar samen met het heilige en trouwe volk van God”, zei hij volgens Vatican News.

In zijn preek ging hij in op de zinnen “Sta snel op” en “Strijd de goede strijd”. Het eerste verwijst naar een uitspraak van een engel tegen de apostel Petrus, die op dat moment gevangen zat. Het tweede naar een uitspraak van de apostel Paulus in zijn brief aan Timotheüs.

Binnentreden in het mysterie

Het bevel van de engel is een oproep aan de Kerk “om in het mysterie van de Verrijzenis binnen te treden en de Heer toe te staan ons op de paden te lijden die Hij ons wil wijzen”.

We zijn geroepen “een Kerk te worden die opstaat, die niet in zichzelf gekeerd is, maar in staat is vooruit te gaan, en zijn eigen gevangenissen achter te laten en op pad te gaan om de wereld te ontmoeten”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De apostel Paulus zei terugblikkend op zijn leven dat hij “de goede strijd gestreden had”. Die strijd gaat door, zei Franciscus, “aangezien veel mensen niet geneigd zijn Jezus aan te nemen, maar er de voorkeur aan geven hun eigen belangen na te streven en andere leraren te volgen”.

Paulus daarentegen roept Timotheüs en diens medegelovigen op om zijn werk voort te zetten “met waakzame zorg, verkondiging en lering”.

‘Wat kan ik doen voor de Kerk?’

Dat “is ook een woord van leven voor ons”, aldus de paus: het doet de gelovige beseffen dat hij geroepen is een missionaire leerling te zijn, en dat iedereen zijn eigen bijdrage daarin kan leveren.

Daarvoor moet volgens Franciscus de moderne christen zich twee vragen stellen: “Wat kan ik doen voor de Kerk?” en “Wat kunnen wij samen, als Kerk, doen om de wereld waarin we leven meer humaan, rechtvaardig en solidair te maken, meer open voor God en voor broederschap onder de mensen?”

https://www.kn.nl/donaties/

Dat “is wat een synodale Kerk betekent: iedereen heeft een rol te vervullen”.

Nancy Pelosi

Saillant detail was nog de aanwezigheid van Nancy Pelosi bij de Mis. De voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is op vakantie in Rome.

Ze ontving volgens verschillende bronnen de communie uit handen van een priester. In de VS woedt nog altijd een debat over de vraag of katholieke pro-abortuspolitici als Pelosi te communie mogen gaan.

Haar bisschop, aartsbisschop Cordileone van San Francisco, verbood haar dat omwille van haar abortusstandpunt in zijn bisdom.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.