<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus vraagt om ‘creatieve trouw aan traditie’ en meer vrouwelijke theologen

Anton de Wit 25 november 2022
image
Paus Franciscus groet echtparen vlak na de algemene audiëntie van woensdag 23 november 2022. Foto: CNS - Vatican Media

In een toespraak tot de Internationale Theologie Commissie (ITC) riep paus Franciscus dit theologische adviesorgaan op om het aantal vrouwelijke leden te verhogen. Volgens de paus brengen zij “diepgang en smaak” in de theologie.

Tijdens de audiëntie met leden van de theologische commissie donderdag stelde Franciscus dat zij geroepen zijn om hun werk uit te voeren “in het spoor van Vaticanum II”, volgens de paus “het zekere kompas voor de reis van de Kerk in onze tijd”.

Verschil tussen catechisten en theologen

Daarbij moedigde de paus de theologen aan tot “creatieve trouw aan de traditie”. Franciscus benadrukte dat de traditie moet groeien of uitsterven. Opnieuw waarschuwde hij voor de gevaren van een type traditionalisme dat weigert te groeien, maar in plaats daarvan terugvalt “op de manier waarop het altijd is gedaan”. De paus nodigde de theologen uit om deze tendens in de Kerk te helpen corrigeren.

image
Paus Franciscus en de leden van de Internationale Theologische Commissie op 24 november 2022. Foto: CNA - Vatican Media

Daarbij maakte paus Franciscus een uitdrukkelijk onderscheid tussen enerzijds catechisten, die de “juiste leer, de solide leer” moeten overdragen, maar nooit “nieuwe doctrines die niet zeker zijn”; en anderzijds theologen, die wel degelijk risico’s moeten nemen, tot het leergezag hen terugfluit. “Theologen moeten verder durven gaan.”

‘Diepgaander en smaakvoller’

Nadat hij de commissie de zegen had gegeven, zei hij in zijn slotwoord dat hij hoopte dat de commissie meer vrouwen kon vinden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Niet omdat het mode is”, voegde hij daaraan toe, maar omdat vrouwen een ander intellectueel perspectief in de theologie inbrengen, wat de theologie “diepgaander en smaakvoller” kan maken.

Samenstelling

De ITC, die door de paus zelf benoemd wordt op voordracht van de prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer, bestaat uit maximaal 30 personen die voor vijf jaar benoemd worden en gewoonlijk eens per jaar in Rome samenkomen. Sinds 2004 mogen er ook vrouwen lid worden.

Momenteel bestaat de commissie uit 28 theologen van over de hele wereld, onder wie vier vrouwen – drie zusters en een leek. In de vorige zittingsperiode (2014-2019) waren dat er nog vijf.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.