<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus vraagt om gebed voor zijn voorganger; Benedictus ‘erg ziek’

Elise Ann Allen - Crux 28 december 2022
image
Paus Franciscus begroet de emeritus-paus Benedictus XVI in het klooster Mater Ecclesiae na een consistorie voor de creatie van 20 nieuwe kardinalen op 27 augustus 2022. Aartsbisschop Georg Gänswein, de privésecretaris van de gepensioneerde paus, kijkt toe. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus heeft woensdag emeritus-paus Benedictus XVI bedankt voor zijn stille dienst aan de Kerk en de gelovigen gevraagd speciaal te bidden voor zijn voorganger, die, zo zei Franciscus, “erg ziek” is.

Tijdens zijn algemene audiëntie van 28 december zei de paus: “Ik wil u allen vragen een speciaal gebed te zeggen voor emeritus-paus Benedictus, die in stilte de Kerk ondersteunt: denk aan hem, hij is erg ziek, en vraag de Heer hem te troosten en hem te steunen in dit getuigenis van liefde voor de Kerk tot het einde.”

Woordvoerder bevestigt verergering

In een verklaring bevestigde Vaticaans woordvoerder Matteo Bruni dat “in de afgelopen uren een verergering” is opgetreden in Benedictus’ gezondheid “als gevolg van de gevorderde leeftijd”, maar dat “de situatie op dit moment onder controle is, voortdurend gevolgd door de artsen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens de verklaring is paus Franciscus na zijn algemene audiëntie naar het Vaticaanse klooster Mater Ecclesiae gegaan om Benedictus XVI te bezoeken. “Samen met hem bidden wij voor de emeritus-paus”, aldus de verklaring.

Afzondering

Sinds zijn aftreden in 2013 verblijft Benedictus in het klooster Mater Ecclesiae in de tuinen van het Vaticaan, ontvangt hij af en toe bezoekers, onder wie paus Franciscus en nieuwe kardinalen tijdens een consistorie, en schrijft hij diverse bijdragen aan boeken en conferenties, en brieven aan vrienden.

Afgezien van een handvol gesprekken met voornamelijk Duitstalige journalisten, heeft hij zich grotendeels gehouden aan zijn gelofte om “verborgen voor de wereld” te leven, hoewel de media-aandacht voor zijn zeldzame publieke opmerkingen en geschriften hem soms tegen zijn opvolger opzette.

Mis vanuit zijn rolstoel

Van de 95-jarige Benedictus wordt gezegd dat hij steeds zwakker wordt, slecht hoort en zijn gezichtsvermogen verliest, en moeite heeft met spreken.

Hoewel hij niet meer in staat is te staan voor de viering van de Mis, concelebreert hij volgens eerdere verklaringen van zijn persoonlijke secretaris, de Duitse aartsbisschop Georg Gänswein, elke dag de Mis vanuit zijn rolstoel, in een kleine kapel in Mater Ecclesiae.

Laatste Ratzinger

Ondanks zijn verzwakte fysieke toestand waagde Benedictus zich in juni 2020 buiten de muren van het Vaticaan om zijn zieke broer Georg Ratzinger in Regensburg te bezoeken.

image
Paus Benedictus tijdens zijn laatste reis buiten het Vaticaan in 2020, toen hij zijn zieke broer in Duitsland ging bezoeken. Foto: CNS - Sven Hoppe, Reuters

Georg stierf kort na dat bezoek, waardoor Benedictus als laatste van de broers en zussen Ratzinger overbleef. Hun zus Maria, die nooit trouwde, maar die het appartement van Benedictus in Rome beheerde nadat hij tot kardinaal was benoemd, stierf in 1991 na een zware hartaanval tijdens een bezoek aan het graf van hun ouders.

Naderend overlijden

Benedictus zelf heeft in het verleden herhaaldelijk verwezen naar het einde van zijn aardse leven. Zo zei in een brief die in 2018 in een Italiaanse krant werd gepubliceerd dat hij op een “pelgrimstocht naar huis” was. Vorig jaar schreef hij in een reactie op de dood van een voormalige collega en vriend: “Nu heeft hij het hiernamaals bereikt, waar zeker vele vrienden op hem wachten. Ik hoop dat ik me spoedig bij hen kan voegen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.