<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus: ‘Zie en dien Jezus in de armen’

Sanne Gerrits 16 november 2020
image
Bijna 10 procent van de wereldbevolking leeft in extreme armoede, zoals deze man in Myanmar. Foto: CNS Photo - Shwe Paw Mya Tin, Reuters

Paus Franciscus zei zondag dat de behoeftigen de kern van het Evangelie vormen. Hij deed dit tijdens een Mis die hij vierde ter gelegenheid van de Werelddag van de armen.

Die dag is in 2016 door Franciscus ingesteld om de aandacht en inzet van christenen meer te richten op de honderden miljoenen mensen die wereldwijd onder de armoedegrens leven.

‘Armoede aan liefde’

In zijn preek in de Sint-Pieter drong de paus er bij katholieken op aan risico’s te nemen om deze mensen te helpen

“Vergeet niet: de armen staan ​​centraal in het Evangelie; het Evangelie kan niet worden begrepen zonder de armen”, zei hij, eraan toevoegend: “De armen garanderen ons een eeuwig inkomen en zelfs nu helpen ze ons rijk te worden in liefde. Want de ergste vorm van armoede die moet worden bestreden, is onze armoede aan liefde.”

Heilige Mis

Samen met vrijwilligers en weldoeners waren ongeveer 100 mensen aanwezig in de basiliek, symbolisch voor de armen van de wereld. De gelovigen zaten op afstand van elkaar en droegen mondkapjes. Sommigen droegen gele hesjes met het logo van de Werelddag van de armen.

(Lees verder onder de foto)

image
Paus Franciscus preekt tijdens de Mis in de Sint-Pieter: "Als we niet slecht willen leven, laten we dan om genade vragen om Jezus in de armen te zien, om Jezus in de armen te dienen." Foto: CNS Photo - Paul Haring

Aangepast programma

Beperkingen vanwege het coronavirus dwongen het Vaticaan om de viering van de Werelddag van de Armen dit jaar kleinschaliger te houden.

De paus kon bijvoorbeeld geen lunch voor arme inwoners van Rome organiseren, zoals hij in voorgaande jaren deed. Het Vaticaan was ook niet in staat om zoals in het verleden een ‘veldhospitaal’ voor de armen op het Sint-Pietersplein te bieden. Wel biedt het gratis coronavirustests aan in de kliniek onder de colonnade rond het plein.

‘Gebruik wat je gegeven is!’

In zijn preek reflecteerde de paus op de evangelielezing van de zondag, de gelijkenis van de talenten (Mt. 25, 14 – 30). Daarin vertrouwt een meester zijn dienaren talenten toe. Franciscus legde uit dat één talent gelijk stond aan het inkomen uit twintig jaar werk, en dat in de gelijkenis de kwestie van dienstbaarheid centraal staat.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“In het evangelie”, merkte hij op, “zijn goede dienstknechten degenen die risico’s nemen. Ze zijn niet bang en al te voorzichtig, ze klampen zich niet vast aan wat ze bezitten, maar gebruiken het goed. Want als goedheid niet wordt geïnvesteerd, gaat het verloren, en wordt de grootsheid van ons leven niet afgemeten aan hoeveel we sparen, maar aan de vrucht die we dragen. ”

Zondige passiviteit

Hij vervolgde: “Het is triest wanneer christenen een verdedigend spel spelen, alleen tevreden met het naleven van regels en het gehoorzamen van geboden.” De paus zei dat deze risicomijdende houding wordt samengevat in de figuur van de luie dienaar, die er niet in slaagde zijn talent te investeren.

“De meester noemt hem eigenlijk ‘slecht’. En toch deed hij niets verkeerd! Maar hij deed ook niets goeds. Hij gaf er de voorkeur aan om te zondigen door nalatigheid in plaats van het risico te lopen een fout te maken.”

Verspillend egoïsme

De paus voegde eraan toe: “De Heer vraagt ​​ons in plaats daarvan vrijgevig te zijn, angst te overwinnen met de moed van liefde, de passiviteit te overwinnen die medeplichtigheid wordt. Laten we vandaag, in deze tijden van onzekerheid en instabiliteit, ons leven niet verspillen door alleen aan onszelf te denken, of onszelf voor de gek te houden door te denken: ‘Vrede en zekerheid!’”

Dat laatste was een verwijzing naar de tweede lezing van de dag, uit de eerste brief van Paulus aan de Tessalonicenzen (5,3).

https://www.kn.nl/abonnementen/

Franciscus zei dat aan het einde van ons leven succes, macht en geld als illusies zullen worden onthuld, terwijl liefde zal worden getoond als ware rijkdom.

Christenen in woord en daad

“Als we niet slecht willen leven, laten we dan om genade vragen om Jezus in de armen te zien, om Jezus in de armen te dienen. Laten we de genade vragen om christenen te zijn, niet in woord, maar in daad. Om vrucht te dragen, zoals Jezus wil.”

Bron: Catholic News Agency, Vatican News

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.