<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Pauselijk hofpredikant: ‘Geloof in Jezus’ goddelijkheid is hoeksteen van het geloof’

Emma Koevoets 16 maart 2021
image
Kardinaal Raniero Cantalamessa, predikant van het pauselijk hof Foto: CNS Photo - Vatican Media

Wat iemand een christen maakt, is geloven dat Jezus God is, zegt kardinaal Raniero Cantalamessa, de predikant van het pauselijk hof.

Veel niet-christenen geloven dat Jezus een echt persoon was en dat wat hij leerde de wereld een betere plek kan maken, zei Cantalamessa in een overweging voor de paus en leden van de Romeinse curie. Echter, “geloof in de goddelijkheid van Jezus is de hoogste top, de Mount Everest van geloof. Geloven in een God die in een kribbe werd geboren en aan een kruis stierf, vereist veel meer dan geloven in een verre God”.

Hoeksteen van het geloof

Cantamalessa zei dat moderne christenen zich te vaak te veel richten op het verbeteren van hoe ze leven wat Christus leerde, vooral door middel van naastenliefde. Daardoor vergeten ze stil te staan en na te denken over een van Jezus’ vragen aan zijn leerlingen: “Wie zeggen jullie dat Ik ben?”

“De hoeksteen van het bouwwerk van het christelijk geloof is de goddelijkheid van Christus”, zei hij. “Zonder dat valt alles in stukken en brokkelt het af.”

“Jezus is niet geïnteresseerd in wat mensen over Hem zeggen, maar in wat zijn leerlingen - wij - over Hem geloven”
- Kardinaal Cantalamessa

Geen oude formules herhalen

Vandaag, net als 2000 jaar geleden, “is Jezus niet geïnteresseerd in wat mensen over Hem zeggen, maar in wat zijn leerlingen – wij – over Hem geloven”, aldus de kardinaal.

Het gaat er niet om ‘oude formules te herhalen’, maar om tot een persoonlijke erkenning van de goddelijkheid van Jezus te komen en toe te staan dat die erkenning berouw, bekering en ware naastenliefde opwekt.

Ultieme zin van het leven

Kardinaal Cantalamessa zei dat veel mensen tegenwoordig lijken te denken dat men niet op zoek is naar de ultieme zin van het leven. De reflecties die veel mensen hebben gemaakt en maken tijdens de Covid-19-pandemie en de lockdowns ervan, lijken echter wat anders te suggereren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hoewel mensen betekenis kunnen vinden in hun carrière, in roem, in macht, in relaties of zelfs in hun jeugdige energie, zullen die dingen allemaal vervagen, zei hij. Het diepste gevoel van betekenis ligt in het geloof in Christus, die volledig menselijk en volledig goddelijk is.

Geliefd zijn

“Degenen die in Christus geloven, wandelen niet in duisternis. Ze weten waar ze vandaan komen, waar ze heen gaan en wat ze in de tussentijd moeten doen”, sprak hij. “Maar bovenal weten ze dat ze geliefd zijn bij iemand die, om dat te demonstreren, aan een kruis stierf.”

Bron: Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.