fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Pauselijke lijfarts sterft aan corona

Hannah Brockhaus - CNA 12 januari 2021
image
Paus Franciscus met zijn lijfarts Fabrizio Soccorsi Foto: Vatican Media - CNA

De lijfarts van paus Franciscus, Fabrizio Soccorsi, is overleden aan de complicaties van het coronavirus. Hij is in het Gemelli-ziekenhuis in Rome, waar hij behandeld werd voor kanker, op 78-jarige leeftijd gestorven.

Het Vaticaan meldde zijn overlijden diezelfde dag, op 9 januari, in de krant L’Osservatore Romano.

Lijfarts sinds 2015

Paus Franciscus benoemde Soccorsi in augustus 2015 tot zijn persoonlijke arts, nadat hij de ambtstermijn van pauselijke arts Patrizio Polisca, die ook hoofd van de gezondheidszorg van het Vaticaan was, niet had verlengd.

Sinds het pontificaat van paus Johannes Paulus II waren de twee posities met elkaar verbonden. Paus Franciscus week af van deze gewoonte door Soccorsi te kiezen, een arts van buiten het Vaticaan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Raad van experts

De arts gaf onder andere advies aan de gezondheidsdienst van Vaticaanstad. Hij maakte deel uit van de raad van medische experts van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, waardoor hij werd geraadpleegd bij wonderbaarlijke genezingen.

Als lijfarts van Franciscus reisde Soccorsi met de paus mee op zijn internationale reizen. Tijdens een bezoek aan Fatima in mei 2017 legde paus Franciscus voor de dochter van Soccorsi twee bossen witte rozen voor het Mariabeeld. Zij was ernstig ziek en overleed de volgende maand.

Specialist

Soccorsi volgde een opleiding geneeskunde en chirurgie aan de La Sapienza Universiteit in Rome. Hij was later leidinggevende van diverse ziekenhuisafdelingen en hoogleraar aan de universiteit waar hijzelf studeerde. Hij had zich met name gespecialiseerd in de gebieden hepatologie, het spijsverteringsstelsel en immunologie.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1