fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Pauselijke noodhulp voor orkaanslachtoffers en gestrande migranten

Junno Arocho Esteves - CNS 19 januari 2022
image
In december werden de Filipijnen getroffen door een orkaan. Paus Franciscus stelt honderdduizend euro beschikbaar voor noodhulp. Foto: CNS Photo - Jilson Tiu - Greenpeace/handout via Reuters

Paus Franciscus stuurt financiële noodhulp aan de migranten die aan de Poolse grens vastzitten en aan Filipijnse orkaanslachtoffers. Voor beide doelen stelt hij honderdduizend euro beschikbaar.

In de nasleep van orkaan Rai, die in december een spoor van vernieling over de Filipijnen trok, stelt paus Franciscus een bijdrage van honderdduizend euro beschikbaar voor hulp aan de bevolking, laat het Vaticaan weten. Er zijn meer dan vierhonderd doden gevallen door de storm.

Vaderlijke bemoediging

De verdeling van het geld wordt gecoördineerd via het Dicasterie voor de Bevordering van Integrale Menselijke Ontwikkeling en de apostolische nuntiatuur in de Filipijnen. In een verklaring legt het Vaticaan uit dat het geld “naar lokale kerken wordt gestuurd en wordt toegewezen aan de bisdommen die het zwaarst door de ramp zijn getroffen. Daar wordt het gebruikt voor hulpwerkzaamheden.”

“De financiële bijdrage is een uiting van geestelijke nabijheid en vaderlijke bemoediging van de paus voor de getroffen mensen en gebieden”, aldus het Vaticaan.

Migrantencrisis

Het Vaticaan kondigde aan dat de paus een even groot bedrag zal sturen om migranten te helpen die gestrand zijn op de grens van Wit-Rusland en Polen. Een deel van het geld is bestemd voor Caritas Polen, dat zich over de migranten probeert te ontfermen.

Eind december riepen de Verenigde Naties beide landen op om de crisis langs hun grens aan te pakken. Honderden migranten en asielzoekers, voornamelijk uit het Midden-Oosten, zitten vast in een grensstrook tussen Polen en Wit-Rusland; geen van beide landen wil de migranten opnemen.

image
Ook stelt de paus geld beschikbaar voor de hulp aan migranten die zijn gestrand aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen. Foto: CNS Photo - Maxim Shemetov, Reuters

Polen beschuldigt Wit-Rusland ervan de crisis te hebben veroorzaakt door migranten uit onder meer Syrië en Irak per vliegtuig op te halen en vervolgens richting de Poolse grens te sturen. De Verenigde Naties zien mensenrechtenschendingen aan beide zijden van de grens. Een tiental mensen zou er inmiddels zijn omgekomen door de kou.

De crisis heeft geleid tot onenigheid tussen de twee landen, waarbij het ene land het andere ervan beschuldigt de crisis te hebben veroorzaakt. Niettemin hebben de Verenigde Naties hun bezorgdheid geuit over schendingen van de mensenrechten aan beide zijden.

Pionnen op een schaakbord

In november leek paus Franciscus in een videoboodschap te verwijzen naar de crisis toen hij het gebruik van migranten “als onderhandelingstroef, als pionnen op een schaakbord en slachtoffers van politieke rivaliteit” aan de kaak stelde.

“Hoe kunnen lijden en wanhoop worden uitgebuit om politieke agenda’s vooruit te helpen of te verdedigen? Hoe kunnen politieke overwegingen de overhand krijgen wanneer de waardigheid van mensen op het spel staat?” vroeg de paus.

https://www.kn.nl/donaties/

“Het fundamentele gebrek aan respect voor mensen die vast blijven zitten aan landsgrenzen vermindert ons allen in onze menselijkheid. We mogen nooit het menselijke gezicht van migratie uit het oog verliezen”, zei de paus. “Over de geografische scheidslijnen van grenzen heen maken we deel uit van één menselijke familie.”