fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Scheidend curiekardinaal waarschuwt voor kerkscheuring als gevolg van hervormingen

KNA 20 februari 2023
image
Kardinaal Marc Ouellet tijdens een Mis in de Sint-Pietersbasiliek op 12 december 2022. Foto: CNS - Paul Haring

De Vaticaanse kardinaal Marc Ouellet heeft gewaarschuwd voor een schisma in de katholieke Kerk als gevolg van het hervormingsdebat dat onder katholieken in Duitsland gaande is.

“God behoede ons voor een schisma”, zei de vertrekkende prefect van het Dicastie voor de Bisschoppen tegen de Italiaanse omroep TGcom24. Hervormingen moeten worden doorgevoerd “in continuïteit met het geloof van de Kerk, met het woord van God, met de traditie van de Kerk.”

Celibaat als ‘geschenk’

Verwijzend naar oproepen in West-Europese landen, vooral Duitsland, om het celibaat voor katholieke priesters te versoepelen, zei de in Canada geboren kardinaal dat het celibaat “een groot geschenk van Christus aan de Kerk” is.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Als het idee van vernieuwing van de Kerk wordt gekoppeld aan verschillende levensstijlen voor priesters, is dat “een teken dat het geloof verloren gaat, dat de liefde verloren gaat. En dat is geen goed nieuws”, zei Ouellet. “In plaats van het celibaat te bekritiseren, moeten we het waarderen en roepingen bevorderen.”

De toekomst van de Kerk en van de mensheid is niet gebouwd met breuken, vervolgde de kardinaal. “Ik hoop dat er nog veel ruimte is voor dialoog en dat we tot oplossingen kunnen komen, tot hervormingen, die passen bij onze tijd.”

Regionale verscheidenheid

De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, had begin februari herhaald dat er verschillende regionale oplossingen moeten komen.

In een interview met het Duitse persbureau KNA zei Bätzing: “Ik zou blij zijn als het op het niveau van de wereldkerk wordt toegestaan dat in sommige plaatselijke kerken dingen mogelijk zijn die in andere delen niet of nog niet relevant zijn. We hebben een nieuwe hermeneutiek van het katholicisme nodig, waarin overeenkomsten en verschillen hun plaats mogen hebben en onder één dak mogen leven.”

Belangrijk dicasterie

Paus Franciscus aanvaardde op 30 januari het ontslag van de 78-jarige Ouellet uit zijn functie als prefect. De kardinaal heeft het Dicasterie van de Bisschoppen sinds 2010 geleid. Deze belangrijke Vaticaanse afdeling onderhoudt de contacten met bisdommen en bisschoppenconferenties wereldwijd, bereidt bisschopsbenoemingen voor en is de organisator van de ad limina-bezoeken van bisschoppen aan het Vaticaan. Ouellet wordt opgevolgd door de van oorsprong Amerikaanse aartsbisschop Robert Prevost.