fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Spaanse jezuïet volgt kardinaal Pell op; ook Vlaamse jezuïet naar Rome

Anton de Wit 14 november 2019
image
Pater Juan Antonio Guerrero Alves (Foto: Communicatiedienst Sociëteit van Jezus/CNA)

Paus Franciscus heeft de Spaanse jezuïet Juan Antonio Guerrero Alves per januari 2020 benoemd tot prefect van het Secretariaat voor de Economie. Hij volgt in die functie kardinaal George Pell op, die in zijn thuisland Australië veroordeeld is vanwege seksueel misbruik. De provinciaal overste van de Vlaamse en Nederlandse jezuïeten, Johan Verschueren, volgt Guerrero op in zijn huidige functie in Rome.

Het Secretariaat voor de Economie werd in maart 2014 opgericht door paus Franciscus, om hem te helpen grip te krijgen op de financiële schandalen die de Curie teisterden. Kardinaal Pell gold als een belangrijke medestander van de paus in deze strijd. Doordat Pell echter in zijn thuisland voor de rechter moest verschijnen wegens misbruik van minderjarigen, moet het secretariaat het al sinds medio 2017 zonder voorzitter – en daarmee praktisch zonder mandaat – stellen.

Bondgenoot

Mede-jezuïet Guerrero kan nu een belangrijke nieuwe bondgenoot worden van paus Franciscus in zijn aanpak van de nog altijd voortslepende financiële perikelen. In een interview met Vatican News zei Guerrero: “Ik hoop te kunnen bijdragen aan de economische transparantie van de Heilige Stoel, en te helpen om de beschikbare goederen en middelen efficiënt in te zetten ten dienste van de belangrijke evangeliserende missie van de Kerk.

Ook zou hij paus Franciscus verzocht hebben hem niet tot bisschop te benoemen, zodat hij na het beëindigen van zijn termijn als prefect weer terug kan keren naar het normale religieuze leven als jezuïet.

Achtergrond

Guerrero (1959) trad in 1979 toe tot de jezuïetenorde en werd in 1992 priester gewijd. Hij studeerde economie, filosofie en theologie in Spanje, Brazilië, Frankrijk en de Verenigde Staten, en werkte eerder onder meer in Mozambique.

Sinds 2017 werkt Guerrero in Rome als algemeen raadgever en afgevaardigde van de algemene overste van de Sociëteit van Jezus. In die functie wordt hij per 1 februari 2020 opgevolgd door de Vlaamse jezuïet Johan Verschueren (1960), nu de provinciaal overste van de Sociëteit in Vlaanderen en Nederland.

image
Pater Johan Verschueren (Foto: Jezuieten.org)

Belangrijke raadgever

Verschueren wordt in zijn nieuwe functie bestuurder van gerenommeerde Romeinse jezuïeteninstituten zoals de Gregoriana-universiteit, het tijdschrift La Civiltà Cattolica en de pauselijke sterrenwacht. Bovendien treedt hij toe tot de selecte kring van raadgevers van de generaal overste van de wereldwijde jezuïetenorde, pater Arturo Sosa.

In de zomer van 2020 benoemen de jezuïeten van de Lage Landen een nieuwe overste. In de tussentijd fungeert pater Jan Stuyt als vice-overste.