fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Toch ‘bedankt voor de bloemen’: doorstart voor bloemenzee Sint-Pietersplein

Luuk van den Einden 1 februari 2022
image
De bloemversieringen voor de paasviering op het Sint-Pietersplein in 2019. Door de coronacrisis dreigde de levering van Nederlandse bloemen te moeten stoppen, maar de Friezenkerk geeft het project een doorstart. Foto: CNS Photo - Paul Haring

De levering van Nederlandse paasbloemen aan het Vaticaan gaat toch door, meldt het bestuur van de Friezenkerk. Volgens rector Antoine Bodar juicht het Vaticaan de doorstart toe.

Al 35 jaar wordt het Sint-Pietersplein opgeluisterd met Nederlandse bloemen voor de Urbi et Orbi-zegen die de paus traditioneel met Pasen uitspreekt. Aan dat gebruik dreigde even een eind te komen toen hoofdarrangeur Paul Deckers vorige week aangaf te stoppen omdat te veel sponsoren van het project waren afgehaakt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens Deckers noemen deze sponsoren de coronacrisis als reden om zich terug te trekken. In 2020 en 2021 werd het Sint-Pietersplein vanwege de pandemie niet versierd. “Het niveau waarop we de afgelopen jaren gewerkt hebben is niet meer haalbaar, maar een stapje terug doen is geen optie”, zegt Deckers. “Gelukkig kan ik op mijn top stoppen, want 2019 was een prachteditie.”

Nederlands visitekaartje

Het bestuur van de Friezenkerk, de kerk voor katholieken uit de Lage Landen in Rome, vindt de bloemenlevering echter te waardevol om ermee te stoppen en heeft daarom besloten dat het project een doorstart krijgt.

“De bloemenpracht wordt jaarlijks door een paar miljard mensen wereldwijd gezien”, zegt Antoine Bodar, rector van de Friezenkerk. “Het is een prachtig visitekaartje van geheel Nederland, de Nederlandse katholieke gemeenschap en de bloemensector om de betrokkenheid bij het Vaticaan aan te geven.”

Concrete plannen

Bodar laat weten dat andere landen maar wat graag de bloemenverzorging zouden willen overnemen, maar de wereldberoemde uitspraak “bedankt voor de bloemen” zal dus aan Nederlandse oren gericht blijven.

De plannen voor de doorstart zijn al zeer concreet. “Verschillende bestaande en nieuwe sponsoren zijn bereid te financieren”, legt Bodar uit. “Ook zijn er contacten met een nieuwe arrangeur in plaats van de heer Deckers en met tuinders en vervoerders die ook in het verleden belangeloos hebben mee gewerkt. Zij zijn bereid dit wederom belangeloos te doen. We hopen deze week daarover een definitieve beslissing te nemen.”

Pauselijke onderscheiding

Antoine Bodar laat weten dat de Friezenkerk sinds 2019 de organisatie van de bloemenzee formeel in handen heeft en dat het terugtrekken van Deckers niets afdoet aan de voortgang van het project. Het Vaticaan is inmiddels ingelicht over het plan voor de doorstart. “Het bestuur van de Friezenkerk heeft de achtergrond van de ontstane situatie toegelicht”, zegt hij. “Het Vaticaan is op de hoogte van de doorstart en juicht dat ook toe.”

Paul Deckers zegt verrast te zijn door het nieuws over de doorstart. Naar eigen zeggen is hij in die beslissing niet meegenomen. “Het bericht dat de Friezenkerk het project gaat overnemen kwam voor mij geheel onverwacht.” Desalniettemin houdt hij de deur op een klein kiertje. “Dit jaar ben ik in ieder geval niet betrokken, maar ik kan niet in de toekomst kijken.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Sinds 1988 was Deckers betrokken bij de bloemversiering van het Sint-Pietersplein; in 2015 werd hij hoofdarrangeur van het project. Vanuit de hele wereld heeft hij reacties gehad op het nieuws dat hij gaat stoppen. “Ik kijk er met trots en een eervol gevoel op terug”, zegt hij. In 2015 ontving Deckers de pauselijke onderscheiding Bene Merenti voor zijn werk.