<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Van misbruik beschuldigde Argentijnse bisschop gewoon weer aan het werk

Inés San Martín - Crux 15 juni 2020
image
Bisschop Gustavo Zanchetta begroet paus Franciscus op een ongedateerde foto. Foto: Vatican Media/CNA

Nu het Vaticaan zijn activiteiten hervat na de twee maanden durende lockdown, blijkt dat ook een Argentijnse bisschop die was geschorst wegens beschuldigingen van seksueel wangedrag met seminaristen stilletjes weer aan het werk is gegaan. Dat bevestigen bronnen tegenover nieuwssite Crux.

Bisschop Gustavo Zanchetta werd in 2017 door paus Franciscus benoemd tot lid van de Administratie van het Patrimonium van de Apostolische Stoel (APSA), die fungeert als de centrale bank van het Vaticaan, waar hij werkt als ‘assessor’, een functie die speciaal voor de Argentijn is gecreëerd.

Overplaatsing naar Rome na ontslag

Zanchetta was van 2013 tot juli 2017 bisschop van Oran, Argentinië, maar nam ontslag ‘wegens gezondheidsredenen’. Kort daarna werd hij door Franciscus overgeplaatst naar Rome.

“Dat Zanchetta zijn werk kon hervatten, verstoort op geen enkele manier het lopende onderzoek”
- Vaticaans woordvoerder Matteo Bruni

De bisschop werkte nauw samen met Jorge Mario Bergoglio, toen die als aartsbisschop de Argentijnse bisschoppenconferentie leidde. Zanchetta was een van de eerste bisschoppelijke benoemingen van Franciscus nadat hij tot paus was verkozen.

‘Niet op de hoogte van misbruikklacht’

Op 4 januari 2019 werd Zanchetta geschorst na berichten dat hij seminaristen seksueel had misbruikt en homoseksuele pornografie op zijn telefoon had staan. Bij de beschuldigingen tegen Zanchetta zijn geen minderjarigen betrokken.

Het Vaticaan erkende destijds dat de bisschop werd onderzocht, maar zei dat het niet op de hoogte was van beschuldigingen van seksueel misbruik tegen Zanchetta ten tijde van zijn ontslag uit het bisdom Oran.

Autoritair gedrag

“De reden voor zijn ontslag houdt verband met zijn problemen bij het omgaan met de diocesane geestelijkheid en met zeer gespannen relaties met de bisdompriesters”, aldus het Vaticaan destijds. “Ten tijde van zijn ontslag waren er beschuldigingen van autoritair gedrag tegen hem geweest, maar geen beschuldigingen van seksueel misbruik.”

In een tv-interview in 2019 erkende de paus dat hij het ontslag had aanvaard vanwege het ‘despotische gedrag’ van de bisschop.

Oplichting

In Argentinië wordt Zanchetta beschuldigd van oplichting van de staat en “ernstig structureel seksueel misbruik”, waarbij twee voormalige seminaristen een strafrechtelijke klacht tegen hem hebben ingediend.

Uit openbare archieven blijkt dat Zanchetta meer dan een miljoen peso’s, destijds ruim twee ton in euro’s, ontving van de provinciale overheid voor het herstel van een pastorie en voor een reeks lezingen in het plaatselijke seminarie die nooit heeft plaatsgevonden.

Strafproces uitgesteld

Sinds de schorsing pendelt Zanchetta heen en weer tussen Argentinië en Rome. In zijn thuisland verschijnt hij voor de rechter wanneer hij wordt opgeroepen, maar vervolgens keert hij steeds terug naar de Eeuwige Stad.

Bronnen vertelden Crux dat het strafproces oorspronkelijk was gepland voor de eerste helft van 2020. Maar omdat vrijwel het hele rechtssysteem van Argentinië als gevolg van de pandemie plat ligt, is het onduidelijk wanneer het zal plaatsvinden.

Terug op zijn post

Crux ontdekte dat Zanchetta deze maand, ondanks het lopende proces, is teruggekeerd naar zijn werk bij APSA.

De directeur van de persdienst van de Heilige Stoel, Matteo Bruni, bevestigde desgevraagd dat “hoewel hij uiteraard beschikbaar blijft voor de Argentijnse gerechtelijke autoriteiten, bisschop Zanchetta zijn werk kon hervatten, wat op geen enkele manier het lopende onderzoek verstoort.”

Eigen onderzoek Vaticaan

Paus Franciscus liet eerder weten dat Zanchetta ook onderzocht wordt door het Vaticaan. Wanneer er echter tevens een burgerlijk proces gaande is, maakt het Vaticaan zelden het resultaat bekend van zijn eigen onderzoeken naar beschuldigingen van seksueel misbruik. Bronnen binnen het aartsbisdom Salta, waar het bisdom Oran onder valt, lieten aan Crux weten dat ze alle informatie naar Rome hebben gestuurd, maar dat de zaak nu buiten hun jurisdictie valt.

Dit artikel verscheen eerder op cruxnow.com, internationale partner van KN.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.