fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Van pelgrimsapp tot El Greco-expositie: Vaticaan maakt plannen voor Heilig Jaar bekend

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 mei 2023
image
Aartsbisschop Rino Fisichella van het Dicasterie voor de Evangelisatie presenteerde op 9 mei de website en app voor het Heilig Jaar. Ook maakte hij al enkele evenementen bekend. CNS - Vatican Media

Het Vaticaan lanceert in het kader van het Heilig Jaar 2025 een speciale website en app. Mensen kunnen hiermee een gratis digitale pelgrimskaart ontvangen die nodig is voor deelname aan evenementen en om toegang te krijgen tot de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek.

De website is in negen talen beschikbaar. Vanaf september dit jaar kunnen mensen zich op de site registreren, waarbij ze de pelgrimskaart – een persoonlijke QR-code – zullen ontvangen.

Verschillende bedevaarten

Naast toegang geven de website en de app ook nieuws en informatie over de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek en de andere basilieken. Verder tonen ze mogelijkheden om een eigen bedevaart in Rome uit te stippelen. Mensen kunnen uit drie verschillende bedevaarten kiezen, waarbij er extra informatie wordt gegeven over de kerken en kunstwerken die ze tijdens de tocht kunnen bezoeken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Er zal ook een optie zijn om tegen een kleine vergoeding een ‘servicekaart’ te kopen om speciale kortingen te krijgen voor vervoer, accommodatie, eten en musea tijdens de pelgrimstocht.

Speciaal voor Nederlandse pelgrims organiseert het Landelijk Platform Bedevaart een Nationale Bedevaart in de voorjaarsvakantie van 2025.

El Greco

Op 9 mei maakte aartsbisschop Rino Fisichella, die namens het Dicasterie voor de Evangelisatie verantwoordelijk is voor de planning van het Heilig Jaar, de verdere plannen in aanloop naar het jaar bekend tijdens een persconferentie.

image
Het logo van het Jubeljaar 2025. CNS - Vatican Media

Zo meldde hij dat er in september 2023 een tentoonstelling geopend wordt met drie grote werken van de Spaanse renaissancekunstenaar El Greco: De doop van Christus, Christus die het kruis draagt en Christus zegent.

Daarnaast zullen er in aanloop naar en tijdens het Heilig Jaar kunstexposities plaatsvinden die ook zullen reizen naar plaatsen zoals ziekenhuizen en gevangenissen. De evenementen zullen zoveel mogelijk gratis toegankelijk zijn.

Voorbereidingen

Aartsbisschop Fisichella vertelde tijdens de persconferentie dat paus Franciscus katholieken over de hele wereld heeft gevraagd om zich voor te bereiden op het Heilig Jaar door 2023 te besteden aan het bestuderen van de documenten van het Tweede Vaticaans Concilie, met name de vier constituties die gericht zijn op de liturgie, de Kerk als het volk van God, Schrift en de rol van de Kerk in de moderne wereld.

https://www.kn.nl/donaties/

Om lokale Kerken hierbij te ondersteunen heeft het dicasterie in december ‘notitieboekjes’ gepubliceerd. Deze boekjes zijn vooralsnog enkel in het Spaans beschikbaar, maar zullen binnenkort ook in het Engels verkrijgbaar zijn.

Op wens van de paus staat 2024 in het teken van gebed ter voorbereiding op het Jubeljaar. Hiervoor is een serie van gebedenboekjes in de maak.