De Poolse kardinaal Stanislaw Dziwisz heeft zich niet schuldig gemaakt aan het verdoezelen van misbruik van minderjarigen door geestelijken in zijn tijd als aartsbisschop van Krakau. Dat concludeert het Vaticaan na een eigen onderzoek.
Begin 2021 zei de openbaar aanklager in Krakau al geen “bewijs van criminele activiteit” tegen Dsiwisz te hebben gevonden. Een wettelijke plicht om beschuldigingen van misbruik bij de politie te melden, werd in 2017 van kracht. De kardinaal ging eind 2016 met emeritaat.
De apostolische nuntiatuur – de ‘ambassade van de paus’ – in Polen publiceerde vrijdag een verklaring. Daarin staat dat het Vaticaan na een onderzoek door kardinaal Angelo Bagnasco oordeelt dat Dsiwisz “juist” handelde.
Bagnasco, de voormalige aartsbisschop van het Italiaanse Genua, deed op verzoek van het Vaticaan vorig jaar onderzoek in Polen. Daar moest hij “bepaalde zaken verifiëren die gerelateerd waren aan de daden van kardinaal Stanislaw Dziwisz” toen deze van 2005 tot 2016 aartsbisschop van Krakau was.
“De analyse van de verzamelde documentatie maakte het mogelijk deze daden van de kardinaal als juist te beoordelen”, aldus de verklaring. Om die reden “besloot de Heilige Stoel niet verder te gaan”.
In een eigen, op dezelfde dag gepubliceerde verklaring schrijft Dziwisz de mensen dankbaar te zijn “die hebben bijgedragen aan een verantwoorde reactie op de tegen mij ingebrachte beschuldigingen”. Ook is hij het Vaticaan dankbaar “de zaak eerlijk te hebben beoordeeld”.
Voordat hij in Krakau benoemd werd, was Stanislaw Dziwisz 39 jaar lang de persoonlijke secretaris van paus Johannes Paulus II. De gepensioneerde kardinaal wordt woensdag 83.
Eind 2020 werd hij er in een documentaire van beschuldigd in zijn tijd in Krakau misbruikklachten te hebben genegeerd. Hij stelde onschuldig te zijn en te rekenen op een “transparant onderzoek” en een “correcte presentatie van de feiten”.
De Poolse Kerk publiceerde in de afgelopen jaren twee ‘misbruikrapporten’.
Het rapport uit 2019 besloeg de periode 1990-2018. Daarin werd melding gemaakt van 382 van misbruik beschuldigde priesters, die in totaal 625 minderjarige slachtoffers zouden hebben gemaakt.
Het rapport uit 2021 ging over de klachten die tussen 2018 en 2020 nog binnenkwamen. In die periode werden 292 geestelijken beschuldigd van het misbruiken van in totaal meer dan 300 minderjarigen. De vroegste klacht betrof het jaar 1958, de meest recente beschuldiging het jaar 2020.
In 2019 vaardigde paus Franciscus het document Vos Estis Lux Mundi uit. Dat herziet en verheldert de regels rond het ter verantwoording roepen van bisschoppen en religieuze oversten in misbruikzaken.
Onder de procedures uit dat document zijn tot nog toe 10 Poolse bisschoppen gesanctioneerd wegens het negeren van misbruikklachten. Het merendeel van deze bisschoppen was al met emeritaat.