<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaan: ‘Ernstige zorg’ over stijgend aantal aanvallen op gelovigen

Catholic News Agency 7 december 2020
image
Aartsbisschop Paul Gallagher Foto: CNS Photo - Maxim Guchek, BelTA handout via Reuters

De Heilige Stoel maakt zich “ernstige zorgen” over het toenemend aantal aanvallen op gelovigen die in bedehuizen bijeenkomen om te bidden.

Dat zei de Vaticaanse ‘minister van Buitenlandse Zaken’, aartsbisschop Paul Gallagher, vorige week in een toespraak tot de OVSE.

‘Terreuraanvallen en haatmisdrijven’

“De Heilige Stoel wil zijn ernstige zorg uitdrukken over het toenemend aantal terreuraanvallen, haatmisdrijven en andere uitingen van intolerantie gericht op mensen, bedehuizen, begraafplaatsen en religieuze plaatsen in en buiten het OVSE-gebied”, aldus Gallagher.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bij de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa zijn 57 landen in Noord-Amerika, Europa en Centraal-Azië aangesloten. De lidstaten hielden vorige week een online vergadering.

‘Bijzonder weerzinwekkend’

“Het feit”, zei de Vaticaanse secretaris voor relaties met staten, “dat veel van deze geweldsdaden gepleegd worden tegen gelovigen wanneer zij in hun bedehuizen bijeen zijn om te bidden, maakt ze bijzonder weerzinwekkend: veilige havens van vrede en sereniteit worden snel executieruimtes, terwijl weerloze kinderen, vrouwen en mannen hun levens verliezen simpelweg omdat zij bijeenkwamen om hun religie te praktiseren.”

Afgelopen maand publiceerde de OVSE cijfers over 2019; in dat jaar werden 595 haatmisdrijven tegen christenen, 511 haatmisdrijven tegen moslims en 2021 haatmisdrijven tegen Joden geregistreerd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘OVSE mag trots zijn’

Gallagher zei dat de OVSE “er met recht trots op kan zijn een van de eerste internationale organisaties te zijn om alarm te slaan over intolerantie en discriminatie tegen christenen”.

‘Radicalisme met wettelijke middelen bevechten’

Onlangs nog stak een man drie mensen neer in een basiliek in het Franse Nice. Volgens getuigen schreeuwde hij daarbij “Allahu Akbar”.

Volgens Gallagher is het “zelfs nog betreurenswaardiger dat sommige van deze walgelijke aanvallen ‘in de naam van religie’ worden gepleegd. Laat me benadrukken dat geweld niet uit religie voortkomt, maar uit de valse interpretatie ervan, of uit de verandering ervan in ideologie”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Geweld, vervolging en moorden in de naam van God is geen religie maar radicalisme, dat met alle wettelijke middelen bevochten moet worden.”

‘Intolerantie effectief aanpakken’

Lidstaten van de OVSE hebben volgens de aartsbisschop een “gemeenschappelijke plicht” om gemeenschappen tegen aanvallen te beschermen. Hun toewijding aan het verdedigen van de vrijheid van denken, geweten, religie of geloof zou moeten leiden tot de bescherming van bedehuizen.

“Om de menselijke waardigheid op integrale wijze te bevorderen, moet de OVSE intolerantie en discriminatie tegen christenen, Joden, moslims en leden van andere godsdiensten zonder vooroordeel of hiërarchische selectiviteit effectief aanpakken”, aldus Gallagher.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.