De dicasteriën voor de Geloofsleer en voor de Wetteksten gaan, op aanvraag van paus Franciscus, een studiegroep opzetten die gaat onderzoeken hoe spiritueel misbruik gedefinieerd en bestraft kan worden binnen het kerkelijk recht. Dat is bekendgemaakt in een bericht op de website van het eerstgenoemde dicasterie.
Paus Franciscus en kardinaal Víctor Manuel Fernández, prefect voor het Dicasterie voor de Geloofsleer, zijn vorige week bij elkaar gekomen om te bespreken of spiritueel misbruik als een misdrijf gezien moet worden binnen het kerkelijk recht.
Sommige kerkjuristen gebruiken de term al op een manier waarop ook over andere vormen van misbruik gepraat wordt, maar binnen het kerkelijk recht is er nog geen wettelijke definitie. Spiritueel misbruik of het gebruik van valse mystiek wordt op dit moment door de Kerk al wel erkend als een mogelijk verzwarende omstandigheid in zaken rond andere delicten.
De paus heeft Fernández gevraagd samen met het Dicasterie voor de Wetteksten in een studiegroep te onderzoeken of spiritueel misbruik ook als een apart delict in het canoniek recht opgenomen kan worden. De Italiaanse bisschop Filippo Iannone, prefect van het Dicasterie voor de Wetteksten, zal de studiegroep voorzitten.
In het door Fernández geschreven communiqué, verschenen op de website van het Dicasterie voor de Geloofsleer, citeert de kardinaal om spiritueel misbruik te omschrijven uit een in mei verschenen norm voor het onderscheiden en erkennen van mogelijk bovennatuurlijk fenomenen.
“Het gebruik van veronderstelde bovennatuurlijke ervaringen of erkende mystieke elementen om invloed over iemand uit te oefenen of misbruik van iemand te maken, moet worden gezien als moreel ernstig”, zo was daarin te lezen.
In de afgelopen jaren zijn verschillende geestelijken en leiders van katholieke bewegingen die worden beschuldigd van seksueel misbruik daarnaast ook beschuldigd van het misbruiken van spiritualiteit of het aanwenden van valse mystiek om hun misdrijven te verantwoorden.
Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de Sloveense ex-jezuïet Marko Rupnik. Hij wordt door tientallen vrouwen beschuldigd van misbruik. Een voormalige zuster verklaarde dat Rupnik haar dwong seks te hebben met hem en een andere zuster, iets wat hij rechtvaardigde door te zeggen dat ze hiermee toewijding aan de heilige Drie-eenheid toonden.
Ook de in 2019 overleden Jean Vanier, oprichter van de Ark-beweging waarin niet-verstandelijk beperkten samenleven met verstandelijk beperkten, en de katholieke priesters Thomas en Marie-Dominique Philippe worden beschuldigd van het gebruiken van spirituele argumenten om misbruik te rechtvaardigen.
Zo zegt een vrouwelijk slachtoffer van Thomas Philippe dat hij beweerde dat zijn strelingen op haar lichaam haar tot de maagd Maria “transsubstantieerde”.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.