De Heilige Stoel heeft de status van permanente waarnemer gekregen bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit werd in een resolutie op maandag 31 mei bij consensus aangenomen.
Een permanente zetel betekent dat het Vaticaan als niet-lidstaat toestemming krijgt om zittingen bij te wonen en deel te nemen aan debatten. In tegenstelling tot de huidige lidstaten zal het Vaticaan niet mogen stemmen over kwesties of kandidaten naar voren brengen.
Met deze resolutie is de deelname van het Vaticaan aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) geformaliseerd.
“Dit besluit weerspiegelt de relatie die de Heilige Stoel sinds 1953 voortdurend heeft onderhouden met de Wereldgezondheidsorganisatie. Het getuigt van de toewijding van de familie van naties om, door middel van dialoog en internationale solidariteit, de wereldwijde gezondheidsproblemen aan te pakken die de mensheid teisteren”, aldus het persbericht.
Het Vaticaan is sinds 1953 waarnemer van WGO’s Wereldgezondheidsvergadering en is sinds 1964 permanent waarnemer bij de Verenigde Naties.
De resolutie om het Vaticaan te benoemen als permanente waarnemersstaat bij de Wereldgezondheidsorganisatie werd voorgesteld door Italië en werd gesteund door 71 landen.
De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio prees het werk van het Vaticaan op gezondheidsgebied en zei dat hij geloofde dat de Heilige Stoel gunstig zou zijn voor de Wereldgezondheidsorganisatie.
“Ik ben ervan overtuigd dat de Heilige Stoel, die al jaren via de organisaties van de katholieke Kerk bijstand verleent aan miljoenen behoeftige mensen over de hele wereld, van kostbare waarde zal zijn voor de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze zal de geest van solidariteit op mondiaal niveau verder versterken en een grote inspiratiebron zijn voor alle lidstaten”, zei Di Maio.
De WGO is binnen de Verenigde Naties de gespecialiseerde organisatie op het vlak van gezondheid. De jaarlijkse vergadering van de organisatie vond dit jaar virtueel plaats van 24 tot en met 31 mei.