fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaan onderzoekt rol medewerker bij omstreden vastgoeddeal

KN Redactie 12 mei 2020
image
De financiele wandel van het Staatssecretariaat ligt nog altijd onder de loep van de Vaticaanse justitie. Foto: CNS Photo - Mark Makela, Reuters

Het Vaticaan onderzoekt de rol van een medewerker van het Staatssecretariaat die betrokken was bij de omstreden aankoop van vastgoed in Londen.

Dat meldt Catholic News Agency met een beroep op anonieme Vaticaanse bronnen.

Benoeming onder de loep

Op het moment dat de deal in 2018 werd gesloten, was Fabrizio Tirabassi binnen het Vaticaanse Staatssecretariaat verantwoordelijk voor de investeringen.

Hij zou op datzelfde moment echter een hoge post hebben gekregen bij een bedrijf van de financier die de deal tot stand hielp brengen. Die benoeming ligt nu onder de loep.

Inval bij Staatssecretariaat

Tirabassi is een van de vijf Vaticaanse medewerkers die in oktober vorig jaar werden geschorst. Vier van hen, onder wie Tirabassi, zijn dat nog steeds.

Ze werden geschorst na een inval door de Vaticaanse politie bij het Staatssecretariaat in het kader van een onderzoek naar verdachte financiële transacties en investeringen.

Onderzoek loopt nog zeker tot juni

Zo wordt onder meer gekeken of er geld van de Pieterspenning – een wereldwijde collecte voor het liefdadigheidswerk van de paus – aan de Londense aankoop is besteed. Kardinaal Angelo Becciu, die tot 2018 voor het Staatssecretariaat werkte, ontkende dat in februari overigens nog ten stelligste.

Het onderzoek duurt naar verwachting nog zeker tot juni. In februari werd, na een inval in diens kantoor en woning, een nieuwe verdachte aan het onderzoek toegevoegd.

Tirabassi is sinds oktober niet meer aan het werk geweest en het is onduidelijk of hij nog in dienst is van het Staatssecretariaat.

Aankoop pand in Londen

Het onderzoek naar de financiële wandel van het Staatssecretariaat betreft de stapsgewijze aankoop van een pand in Londen. Dat was in handen van een Italiaanse zakenman, die de laatste aandelen, nodig voor zeggenschap over het gebouw, voor een opgeblazen prijs aan het Vaticaan aanbood.

Om de complete verkoop rond te krijgen, schakelde het Staatssecretariaat in 2018 een andere zakenman in, Gianluigi Torzi. Voor zijn bemiddelende rol kreeg hij tien miljoen dollar.

Luxemburgs bedrijf

Deze Torzi bezit ook een in Luxemburg geregistreerd bedrijf. Tirabassi was daarvan volgens de Luxemburgse Kamer van Koophandel een tijd lang directeur: van 23 november tot 27 december van dat jaar. Op het moment van de benoeming had Tirabassi zijn adres bij het Staatssecretariaat in Vaticaanstad.

Nog geen reactie kardinaal Parolin

CNA vroeg kardinaal Pietro Parolin om een reactie gevraagd. Hij reageerde echter nog niet op de vragen of hij wist van Tirabassi’s benoeming en of hij het gepast vond voor een van zijn medewerkers om een dergelijke positie te accepteren.

Schuiven met geld

Volgens bronnen dichtbij de Vaticaanse Prefectuur voor de Economi was Tirabassi betrokken bij verschillende financiële transacties die nu voorwerp van onderzoek zijn.

Daarbij zou op onduidelijke wijze met geld geschoven zijn tussen bankrekeningen in verschillende landen, waarbij geld verdween.

Bronnen: Catholic News Agency, Crux