<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaan opent nieuw onderzoek naar verdwijning Emanuela Orlandi

Peter Doorakkers 11 januari 2023
image
Onderzoek in een zogeheten 'knekelhuis' waarin het lichaam van Emanuela Orlandi zou liggen, leverde in 2019 niets op: de aangetroffen botresten waren meer dan een eeuw oud. Foto: CNS - Vatican Media

De bekendste ‘cold case’ van Italië wordt opnieuw onder de loep genomen: de Vaticaanse openbaar aanklager start een nieuw onderzoek naar de verdwijning in 1983 van de destijds vijftienjarige Emanuela Orlandi.

Vaticaans woordvoerder Matteo Bruni bevestigde dinsdag Italiaanse mediaberichten hierover, melden Crux en OSV News. Verdere details over het onderzoek gaf hij niet.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA is het Vaticaanse onderzoek er gekomen na een verzoek daartoe van Pietro Orlandi, Emanuela’s broer.

Hij is er, zei hij in 2019 tegen Katholiek Nieuwsblad, van overtuigd “dat ze in het Vaticaan precies weten wat er is gebeurd”.

De wildste verhalen

Emanuela en Pietro Orlandi zijn kinderen van een Vaticaans medewerker en staatsburger van Vaticaanstad. Emanuela verdween op 22 juni 1983 in Rome. Sindsdien is niets meer van haar vernomen.

Hoewel de wildste verhalen de ronde hebben gedaan, is nog altijd niet duidelijk wat er met het meisje is gebeurd en of zij nog leeft. Pietro is altijd naar zijn zus blijven zoeken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In gesprek met KN wees hij erop dat er nog altijd “geen hard bewijs is dat ze dood is”.

Graven geopend

Ook de opening in dat jaar van een aantal Vaticaanse graven en twee knekelhuizen, waar haar lichaam volgens anonieme tips zou liggen, leverde niets op. Er werden weliswaar botresten gevonden, maar die bleken meer dan een eeuw oud te zijn.

Netflix-documentaire

De zaak kwam vorig jaar weer in het nieuws nadat Netflix de docuserie The Vatican Girl over de zaak lanceerde en nu volgt er dus een nieuw onderzoek.

Volgens persbureau ANSA zullen Vaticaanse onderzoekers daarin “de aktes en documenten die verband houden met eerdere onderzoeken analyseren”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.