fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaan: paus maakt het goed na darmoperatie

KN Redactie 5 juli 2021
image
Paus Franciscus is zondag geopereerd aan een stenose in zijn dikke darm. Hij heeft de operatie goed doorstaan. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Paus Franciscus heeft de geplande darmoperatie die hij zondag in het Gemelli-ziekenhuis in Rome onderging, goed doorstaan. Dat liet de Vaticaanse persdienst zondag kort voor middernacht weten.

De 84-jarige paus werd zondagmiddag opgenomen in het ziekenhuis en onderging een operatie aan zijn colon sigmoïdeum, het laagste deel van de dikke darm.

“De Heilige Vader reageerde goed op de operatie die onder narcose werd uitgevoerd”, schreef de persdienst in een verklaring. Maandag zei woordvoerder Matteo Bruni dat de paus “in goede algemene conditie is, alert en zelfstandig ademend”. Naar verwachting brengt Franciscus de rest van de week in het ziekenhuis door voor herstel.

Stenose

Volgens de persdienst was de operatie gepland. De paus zou last hebben van “een symptomatische diverticulaire stenose van de dikke darm”.

Stenose is een vernauwing van een doorgang in het menselijk lichaam. De beschrijving door het Vaticaan duidde op een gedeeltelijke blokkering van de lagere darm. Het gaf geen informatie over de oorzaak van de blokkade, noch over de symptomen die de paus had ervaren.

Een in het spijsverteringskanaal gespecialiseerde arts van het Gemelli-ziekenhuis leidde de operatie. De arts, dr. Sergio Alfieri, werd bijgestaan door een team van chirurgen.

Beterschapsberichten

Voordat de paus in het Romeinse ziekenhuis werd opgenomen, liet hij zich nog zien aan de mensen. Hij leidde rond het middaguur het angelusgebed op het Sint-Pietersplein.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zodra het Vaticaan de ziekenhuisopname van de paus aankondigde, werden er beterschapsberichten op sociale media geplaatst.

De Italiaanse president Sergio Mattarella, die net in Frankrijk was aangekomen toen het nieuws bekend werd, stuurde een telegram, aldus zijn kantoor. De president zei dat hij en het Italiaanse volk de paus vergezelden met “genegen gedachten” en wensen voor een spoedig herstel.

Gezond

Paus Franciscus is over het algemeen gezond sinds hij in maart 2013 paus werd. Enige uitzondering zijn terugkerende aanvallen van ischias. Deze veroorzaken scherpe pijn die uitstraalt via de onderrug naar de heup en langs elk been. Eind december en begin januari miste hij verschillende evenementen omdat de pijn te hevig was.

Toen hij 21 was, leed de paus aan een longaandoening. Hij moest in 1957 een operatie ondergaan waarbij de rechterbovenkwab van een van zijn longen werd verwijderd.

Beperkingen

In een interview voor een boek dat begin maart werd gepubliceerd, zei de paus dat hij nooit enige beperking in zijn activiteiten heeft gevoeld.

“Zoals je bijvoorbeeld hebt gezien tijdens de verschillende reizen die ik heb gemaakt en waar jij verslag van hebt gedaan, heb ik nooit een van de geplande activiteiten moeten beperken of annuleren. Ik heb nooit last gehad van vermoeidheid of kortademigheid”, vertelde hij aan Nelson Castro, een Argentijnse arts en journalist.

De paus vertelde Castro ook dat hij ijn zijn tijd als provinciale overste van de jezuïeten in Argentinië (1973-1979) een spoedoperatie aan zijn galblaas moest ondergaan.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency

https://www.kn.nl/donaties/