<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaan roept op tot stopzetting wapenproductie

Carol Glatz - CNS 13 juli 2020
image
Kardinaal Peter Turkson, voorzitter van de Covid-commissie van het Vaticaan. Foto: CNS photo - Paul Haring

De gezondheid van de mens, de vrede, veiligheid en vooruitgang zouden het meest gebaat zijn bij de algehele stopzetting van de wapenproductie. Dit is de conclusie van de Vaticaanse werkgroep die de gevolgen van het coronavirus onderzoekt.

“Nu is het meer dan ooit tijd om van nationale veiligheid door militaire middelen over te gaan op menselijke veiligheid, zowel in beleid als in betrekking tot internationale relaties”, zei kardinaal Peter Turkson, voorzitter van het Dicasterie voor de Promotie van Integrale Menselijke Ontwikkeling, onlangs op een Vaticaanse persconferentie.

Gevolgen pandemie

Kardinaal Turkson is tevens hoofd van de in april door paus Franciscus opgerichte commissie om de gevolgen van de coronapandemie voor de wereld te onderzoeken. De bedoeling is om richtlijnen en strategieën voor te stellen voor de vele crisissituaties die door de virusuitbraak zijn ontstaan.

Veiligheid

De kardinaal sprak over de veiligheid en de bedreigingen daarvan, die door de pandemie zijn ontstaan. “Er komt meer huiselijk geweld, politie of militair geweld voor, ‘avonturiers’ maken gebruik van sociale en wereldwijde onderbrekingen om nieuwe oorlogen te beginnen of gebied te veroveren, en verkiezingen worden verstoord, waardoor spanningen vergroot kunnen worden.”

“Wat zou er gebeuren als we niet in een wapenwedloop belanden, maar een ‘wedloop’ naar voedsel, gezondheid en werkgelegenheid?”
- Zuster Alessandra Smerilli, pauselijk adviseur

Een wereldwijd staakt-het-vuren, naar een voorstel van paus Franciscus voor de Verenigde Naties, zou het begin kunnen zijn van een betere wereld, denkt Turkson. Maar hij erkent ook dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is.

Stop investering wapens

Salesiaanse zuster Alessandra Smerilli, econoom en tevens lid van de coronacommissie, stelt dat we nu moeten nadenken waar de financiële middelen ingestoken gaan worden. “Wat zou er gebeuren als we niet in een wapenwedloop belanden, maar in een ‘wedloop’ naar voedsel, gezondheid en werkgelegenheid?” De investering in wapens kost een gemiddelde wereldburger nu 250 dollar per jaar. Dat cijfer neemt ieder jaar toe, meldt het Stockholmse Instituut voor Vredesonderzoek.

“We hebben moedige leiders nodig die laten zien dat ze geloven in het gemeenschappelijke goed, die zich hard maken voor wat vandaag de dag het meest noodzakelijk is. We hebben een collectief pact nodig om een goede verdeling van middelen voor gezondheidsbescherming en welzijn te waarborgen”, zegt zuster Smerilli.

Beschermen in plaats van ombrengen

De conclusie van de commissie op het gebied van veiligheid is dan ook, dat “menselijke en financiële middelen en technologie moeten worden gebruikt om strategieën, bondgenootschappen en systemen te ontwikkelen die levens en de planeet beschermen en niet hen ombrengen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.