fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaan verkoopt controversieel pand met 134 miljoen verlies

Selinde van Dijk-Kroesbergen 4 juli 2022
image
Het Londense pand dat centraal stond in het recente vastgoedschandaal is geen eigendom meer van het Vaticaan. De vastgoedbeheerder van het Vaticaan maakte 1 juli bekend dat de verkoop afgerond is. Foto: CNS Photo - Marcin Mazur

Het Vaticaan heeft met fors verlies het Londense pand verkocht dat middelpunt is van het recente vastgoedschandaal. Momenteel loopt rond dat schandaal een rechtszaak. Het verlies moet worden gedekt door de reserves van het Vaticaanse Staatssecretariaat.

Aanvankelijk was het onroerend goed aan de 60 Sloane Avenue in de chique wijk Chelsea in Londen als investeringsobject aangekocht. In totaal zou het Vaticaanse Staatssecretariaat zo’n 350 miljoen euro voor het gebouw hebben neergelegd. De Amerikaanse investeerder Bain Capital mag zich nu voor ruim 216 miljoen euro eigenaar van het pand noemen; daarmee lijdt het Vaticaan een verlies van 134 miljoen euro.

Proces

Op dit moment loopt er een Vaticaans proces tegen tien personen over de totstandkoming van de aankoop van het onroerend goed en de daaruit voortvloeiende verliezen. De beklaagden worden beschuldigd van verduistering, fraude, afpersing en ambtsmisbruik. Onder de beklaagden is ook kardinaal Angelo Becciu, die alle aantijgingen ontkent.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Begin dit jaar werd al bekendgemaakt dat de koop in juni gesloten zou worden. Prefect Juan Antonio Guerrero Alves van het Secretariaat voor de Economie bevestigde op 28 januari dat het verkoopbedrag onder het aankoopbedrag lag. Ook zei hij toen dat het verlies lager uitviel dan waarmee in de begroting voor 2022 rekening was gehouden.

Verliezen gecompenseerd

In de verklaring van APSA, de instelling die investeringen en onroerend goed van het Vaticaan beheert, staat dat de verliezen worden gedekt door de reserves van het Vaticaanse Staatssecretariaat “zonder de fondsen van de Sint-Pieterspenning en donaties van de gelovigen op enigerlei wijze aan te spreken.” De Sint-Pieterspenning is een vrijwillige gift die veel katholieken jaarlijks aan de Kerk schenken.

Sommige functionarissen hebben betoogd dat de “reserves” juist gevormd worden door geld afkomstig van de Sint-Pieterspenning. Dit fonds is namelijk niet alleen bedoeld voor de financiering van goede doelen van de paus, maar wordt ook aangesproken ter compensatie van de kosten van de Romeinse Curie en de Vaticaanse nuntiaturen over de hele wereld.