<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaan verwacht financieel tekort over 2021

Selinde van Dijk-Kroesbergen 16 maart 2021
image
Pater Juan Antonio Guerrero Alves, prefect van het Secretariaat voor de Economie. Foto; CNS Photo - Sociëteit van Jezus

Ondanks een bezuiniging van 8 procent op de operationele kosten, verwacht de Heilige Stoel in 2021 rode cijfers te schrijven: de vrijdag gepubliceerde begroting komt uit op een tekort van 50,3 miljoen euro.

Het Secretariaat voor de Economie heeft op 12 maart een begroting vrijgegeven voor de Heilige Stoel over 2021. Op de balans staat rond 265 miljoen euro aan inkomsten tegenover iets meer dan 316 miljoen euro aan uitgaven.

Het tekort zou nog groter zijn geweest als de Pieterspenning er niet was geweest. Dat is een jaarlijkse collecte om onder meer de onkosten van de paus en de Romeinse curie te kunnen dekken.

Dit jaar zal de Sint-Pieterspenning naar verwachting 47 miljoen euro aan inkomsten opleveren. Hiervan zal 31 miljoen euro gebruikt worden voor operationele kosten en 16 miljoen euro voor liefdadigheidswerk.

Afgezegde activiteiten

De prefect van het secretariaat voor de economie, de jezuïet Juan Antonio Guerrero Alves, zei vrijdag dat het Vaticaan “de mogelijkheden verkent” die beschikbaar zijn om geld te besparen te midden van de coronapandemie.

Hij gaf aan dat er in 2020 al veel bespaard was doordat allerlei activiteiten zoals reizen en conferenties werden afgezegd en in plaats daarvan videoconferenties werden gehouden.

Laagste uitgaven in de geschiedenis

De begrote uitgaven voor 2021 zijn volgens Guerrero de laagste in de recente geschiedenis van de Heilige Stoel. Hij zei echter te vrezen dat, als deze situatie te lang duurt, het Vaticaan het tekort niet kan bedwingen zonder extra steun van de gelovigen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het gebruik van geld uit de Sint-Pieterspenning voor de uitgaven van de Romeinse curie is niet nieuw, legde Guerrero uit. Wat nieuw is, is dat het totaal aan schenkingen, waaronder de Pieterspenning, sinds enkele jaren de totale uitgaven van de Heilige Stoel niet meer dekken.

Met de huidige crisis is het volgens Guerrero zeer waarschijnlijk dat het Vaticaan in 2022 tot op zekere hoogte een beroep zal moeten doen op de activa van APSA, de instantie die onder meer het onroerend goed van het Vaticaan beheert.

Forse daling inkomsten

De begrote inkomsten voor 2021 liggen liefst 94 miljoen euro lager dan in 2019. Behalve een afname van de externe donaties ligt de belangrijkste oorzaak in de daling vanzelf gegenereerde inkomsten.

Zo werden de Vaticaanse musea, een belangrijke bron van inkomsten voor de Heilige Stoel, ernstig getroffen door de coronapandemie: ze waren een groot deel van 2020 gesloten. Ook was de pandemie aanleiding voor kortingen op huur voor winkels in Vaticaanse gebouwen.

Salarissen werknemers

Ondanks de tekorten benadrukte Guerrero de toewijding van het Vaticaan aan het blijven uitbetalen van zijn werknemers tijdens de coronacrisis.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Er staat een bedrag van ruim 42 miljoen euro op de begroting voor het communicatie-dicasterie, dat een groot aantal leken in dienst heeft. Daarnaast is er 41 miljoen euro begroot voor het ondersteunen van apostolische nuntiaturen, de Vaticaanse ambassades wereldwijd.

Bron: Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.