fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaan vraagt priesters om askruisje dit jaar anders toe te dienen

Catholic News Service 14 januari 2021
image
Gelovigen in gebed, nadat ze op Aswoensdag het askruisje hebben ontvangen. Foto: CNS Photo - Jaclyn Lippelmann, Catholic Standard

Het Vaticaan heeft priesters wereldwijd gevraagd om tijdens Aswoensdag het traditionele askruisje in verband met het coronavirus op een andere manier toe te dienen.

De Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten verzoekt priesters om de as, die normaal in de vorm van een kruisje op het voorhoofd van gelovigen wordt aangebracht, op het hoofd van de kerkgangers te strooien. Zo hoeft de priester de gelovigen niet aan te raken.

Richtlijn

In een richtlijn die de Congregatie dinsdag publiceerde op haar website, staat dat priesters na het zegenen van de as, deze moeten besprenkelen met wijwater, zonder op dat moment iets uit te spreken. 

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Vervolgens spreekt hij (de priester, red.) de aanwezigen toe door slechts een keer klassikaal de formule uit het Romeins Missaal uit te spreken: ‘Bekeert u en geloof in het Evangelie’ of ‘Bedenk dat ge stof zijt en tot stof zult wederkeren’”, aldus de richtlijn. 

In Italië al gangbaar

Daarna desinfecteert de priester zijn handen, zet een mondkapje op en deelt de as uit aan de gelovigen, vervolgt de tekst. Dat gebeurt zonder verder nog iets te zeggen, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is.

Overigens is het strooien van de as over de hoofden van de gelovigen al de gangbare manier waarop in het Vaticaan en in Italië het askruisje wordt toegediend. 

Aswoensdag markeert het begin van de Veertigdagentijd, de vastentijd die voorafgaat aan Pasen. Aswoensdag valt dit jaar op 17 februari.

https://www.kn.nl/abonnementen/