Voor de aankomende Werelddag voor de Armen biedt het Vaticaan de allerarmsten van Rome gezondheidszorg met een mobiele kliniek. Daarmee wil het Vaticaan armoede zichtbaarder maken: “De armen bestaan en hebben onze hulp nodig.”
Aanstaande zondag viert de Kerk voor de zesde keer de Werelddag van de Armen. In 2016 stelde paus Franciscus de drieëndertigste zondag van het jaar in als de dag waarop de Kerk haar blik specifiek op de armen richt. De paus moedigt katholieken aan om die dag “de periferie in te trekken waar zo veel mensen worstelen en zich dienstbaar te stellen als teken van dezelfde liefde die Jezus toonde.”
Wereldarmendag krijgt in het Vaticaan in ieder geval al de nodige aandacht. Het Dicasterie voor de Evangelisatie heeft laten weten dat in samenwerking met een Italiaanse supermarktketen vijfduizend voedselpakketten zijn uitgedeeld aan kansarme gezinnen in Rome. Ook lopen er een aantal langetermijnprojecten voor families en individuen.
Afgelopen woensdag onthulde de paus op het Sint-Pietersplein het standbeeld Sheltering. Met dat werk wil de Canadese kunstenaar Timothy Schmalz (bekend van het werk Dakloze Jezus) dakloosheid in de kijker plaatsen.
Op zondag zal paus Franciscus in de Sint-Pietersbasiliek een Mis vieren samen met een grote groep armen. Het thema van die eucharistieviering luidt: Jezus Christus is arm geworden voor jou. Na afloop zal de paus met 1300 armen lunchen in de Paulus VI-zaal. Dat vaste onderdeel van de Werelddag voor de Armen kon vanwege de pandemie in 2020 en 2021 niet doorgaan.
Ook is op het Sint-Pietersplein net als in eerdere jaren een mobiele kliniek gestationeerd. Mensen die nauwelijks of geen toegang hebben tot reguliere gezondheidszorg – zoals daklozen en migranten zonder verblijfsvergunning – kunnen daar gratis gezondheidschecks en medische hulp krijgen.
Volgens aartsbisschop Rino Fisichella, medewerker van het Dicasterie voor de Evangelisatie, is de kliniek niet alleen neergezet omdat die “broodnodig” is, maar is de prominente plaatsing ervan op het Sint-Pietersplein ook “een provocatie”.
“Het is een uitdaging”, legt aartsbisschop Fisichella uit. Iedere dag bezoeken ongeveer vijftigduizend mensen het plein. Die komen volgens de aartsbisschop voor de schoonheid, “maar ze worden op deze manier wellicht ook gevoelig voor de aanwezigheid van de armen. We proberen mensen uit te dagen om te erkennen dat armen bestaan en onze hulp nodig hebben.”
“De armen bestaan en er zijn er meer dan de meeste mensen denken”, aldus de aartsbisschop. “Hierdoor komt het weer onder de aandacht.” Volgens Fisichella herinnert paus Franciscus de wereld er telkens weer aan dat de armen dichtbij zijn: “Ze zijn niet onzichtbaar: het zijn mensen met waardigheid.”
“De armen evangeliseren ons”, vervolgt hij. “De armen laten iedereen – gelovigen en niet-gelovigen – de essentie van het Evangelie begrijpen.” Die essentie ligt volgens Fisichella in het dienen van anderen, met name de meest kwetsbare mensen.