fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaan zegt sorry tegen Rusland voor pauselijke opmerking

Elise Ann Allen - Crux 16 december 2022
image
Volgens de Russische woordvoerster Maria Zakharova ligt het diplomatieke relletje na uitspraken van de paus in het verleden nu het Vaticaan excuus heeft aangeboden. Foto: CNS - Maxim Shemetov, Reuters

Het Vaticaan bevestigde donderdag dat het zijn excuses aan Rusland heeft aangeboden voor een opmerking van de paus. Franciscus zei onlangs dat enkele Russische minderheden verantwoordelijk zijn voor veel van de wreedheden tijdens de oorlog in Oekraïne.

Het deed dit in een verklaring van woordvoerder Matteo Bruni, meldt Crux. Die kwam nadat een woordvoerder van de Russische minister van Buitenlandse Zaken zei dat er een officieel excuus namens de staatsecretaris van de Heilige Stoel is gegeven.

In het bericht staat volgens woordvoerster Maria Zakharova het Vaticaan “excuses maakt aan de Russische zijde”. Ook zou erin staan dat het Vaticaan “diep respect heeft voor alle Russen, hun waardigheid, geloof en cultuur, net zoals voor andere landen en volkeren op de wereld”.

Dialoog

“In staat zijn om een fout te herkennen, word zeldzamer en zeldzamer in de moderne internationale communicatie”, zei Zakharova. Volgens haar toont het bericht dat “achter de Vaticaanse oproepen tot dialoog, ook de vaardigheid ligt om die te voeren en naar gesprekspartners te luisteren”.

Paus Franciscus veroorzaakte een diplomatiek relletje toen hij zich vorige maand in een interview verweerde tegen kritiek dat hij Rusland en president Poetin niet expliciet veroordeelt.

De paus zei dat hij sinds de Russische invasie in Oekraïne “veel informatie binnen kreeg over de wreedheid van de militairen”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“In de regel zijn de meest wrede misschien diegenen die uit Rusland komen, maar niet de Russische traditie aanhangen, zoals Tsjetsjenen , Boerjaten enzovoort”, zei de paus, refererend aan twee etnische groepen in de Russische federatie.

‘Incident ligt achter ons’

Er kwam veel kritiek van de Russische autoriteiten en de Tsjetsjeense en Boerjaatse gemeenschap. Zakharova zei eerder al dat met deze opmerkingen het Vaticaan zichzelf ondermijnt als potentiële bemiddelaar.

Zakharova zei nu dat het Vaticaan “eerlijk en respectvol” zijn excuses heeft gemaakt. “Naar onze mening ligt dit incident achter ons en kijken we er naar uit om constructief interactief bezig te zijn met het Vaticaan.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.