<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaanse bank rapporteert hogere winst in 2022, terugvordering van gestolen geld

Carol Glatz - CNS 7 juni 2023
image
Het gebouw van het IOR, beter bekend als de Vaticaanse bank. Foto: CNS - Paul Haring

Het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), vaak de Vaticaanse bank genoemd, maakte in 2022 een nettowinst van 29,6 miljoen euro, een stijging van 63% ten opzichte van de winst die in het voorgaande jaar werd gerapporteerd (18,1 miljoen euro).

Dat staat te lezen in het jaarverslag van het IOR, dat op 6 juni door het Vaticaan werd gepubliceerd. Jean-Baptiste de Franssu, voorzitter van de Raad van Toezicht van de bank, meldt daarin dat een van de belangrijke meevallers van het afgelopen jaar de terugvordering was van 17,2 miljoen euro “die vóór 2014 van het instituut was gestolen” en “na een langdurig juridisch proces” werd teruggegeven.

“In 2023 worden nog meer successen verwacht in de strijd tegen misstanden uit het verleden”, voegde hij eraan toe.

Witwassen en verduistering

Hoewel het rapport niet specificeerde welke fondsen het had teruggekregen, gaat het vermoedelijk om de zaak rondom Angelo Caloia, voormalig president van de Vaticaanse bank, en zijn advocaat Gabriele Liuzzo. Zij werden in 2021 door een Vaticaanse rechtbank schuldig bevonden aan het witwassen van geld en het verduisteren van miljoenen euro’s uit de verkoop van gebouwen die eigendom zijn van het Vaticaan. Ze werden veroordeeld tot het teruggeven van in totaal ongeveer 17 miljoen euro die aan het begin van het onderzoek op hun Vaticaanse bankrekeningen waren bevroren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De bank had aan het eind van het jaar activa ter waarde van 5,2 miljard euro, waaronder deposito’s en beleggingen van meer dan 12.700 klanten – voornamelijk katholieke religieuze ordes over de hele wereld, kantoren en werknemers van het Vaticaan en katholieke geestelijken.

‘Ethiek is constante focus’

“De groei van de nettowinst werd gerealiseerd dankzij de positieve bijdrage van de rentemarge en provisiemarge, evenals door kostenbeheersing en investeringen die gericht waren op verbetering van de klantenservice en digitalisering”, aldus het instituut. Op het gebied van vermogensbeheer is het “zeer toegewijd aan de principes die overeenkomen met het katholieke geloof” en andere hoge standaarden. De bank gaf ruim 1,1 miljoen euro uit aan goede doelen.

“De juiste cultuur en het juiste competentieniveau, die in het verleden zo vaak ontbraken, zijn geïntroduceerd en ontwikkeld”, aldus toezichthouder De Franssu. “Ethiek is nu een constante focus geworden, of het nu gaat om de manier waarop activa worden beheerd of het instituut wordt geleid.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.